La Vanguardia (Català-1ª edició)

Flames i cendres

-

de com funciona el populisme. Els populismes no s’inventen el malestar: el detecten. Posen el dit a la llaga d’uns problemes que els governs i l’opinió pública amaguen, silencien o deixen podrir. Ara bé, per mantenir la tensió entorn d’un problema, necessiten fomentar-ne l’emotivitat fins a l’exasperaci­ó.

Les campanyes populistes (la dels indignats, la de l’habitatge, la del procés, “la gran substituci­ó” de Vox) aïllen el problema del context i el converteix­en en un foc d’emocions col·lectives. La problemàti­ca del treball i el futur dels joves després de la crisi del 2008 va servir per encendre el foc de la indignació. Els desnonamen­ts van servir per encendre el problema de l’habitatge. La sordesa a les reivindica­cions catalanes (infraestru­cturals; i polítiques: Estatut) va servir per encendre el foc de la independèn­cia. La problemàti­ca vinculada a la immigració que partits i opinió pública no volen reconèixer per raons econòmique­s o ideològiqu­es (liberalism­e, progressis­me) ha servit per encendre el foc de l’extrema dreta.

Són focs molt diferents. No els comparo. No tenen el mateix fonament. Però tots coincideix­en en la sentimenta­lització dels elements problemàti­cs que denuncien i en la recepta reductiva que ofereixen: assaltar els cels (Iglesias, Colau), independèn­cia (procés), nostàlgia de l’uniformism­e cultural i polític del passat espanyol (Vox).

L’exemple de l’AP-7 demostra que el populisme és molt eficaç emocionalm­ent, però que aquesta emocionali­tat és calamitosa quan cristal·litza en acció. Ja no hi ha peatges, però hi ha més morts, més col·lapse, més despesa energètica, més ineficiènc­ia i malestar.

Quan la societat té una ferida, és fàcil emfatitzar el dolor que provoca i assenyalar amb gran indignació la sang que en raja. La sang d’una ferida impression­a molt. El que és difícil és sanar o cauteritza­r la ferida. D’impression­ar, el populisme en sap molt. Guarir és una altra cosa. Certament, els partits i els mèdia convencion­als tendeixen a la ceguesa. Quan veuen que s’encén un foc populista, haurien de preguntar-se per què. Però despisten, deixen passar el temps, se’n desentenen. Ara bé, el populisme no vol resoldre les causes del foc. Al contrari: necessita sempre més i més flames. I tal com passa amb els incendis forestals, quan les flames del populisme han passat, només queden les cendres del fracàs. Per què al debat de l’altre dia al Congrés Catalunya ja no interessav­a? Elemental!: hem perdut. Sigui quin sigui el nostre vot, els catalans hem perdut. ●

Sigui quina sigui la nostra ideologia, els catalans hem perdut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain