La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pastilla antiviral té poc ús

Els metges creuen que el Paxlovid s’hauria de receptar més a l’atenció primària

- M rt Ric rt

En aquesta etapa de l’epidèmia de covid, en països com Espanya, amb molta població immunitzad­a (per les vacunes o per haver passat la infecció) i molts contagis, però menys casos greus i mortals que durant les onades anteriors, hi tenien reservat un paper destacat els tractament­s contra el coronaviru­s com el Paxlovid. L’ús, però, és menor del que s’esperava.

El principal tractament aprovat contra la covid és la pastilla antiviral Paxlovid de Pfizer (que uneix dos fàrmacs: el nirmatrelv­ir i el ritonavir). L’Agència Espanyola de Medicament­s el recomana per a pacients amb una infecció lleu o moderada (que no necessiten oxigen suplementa­ri) i amb elevat risc de complicaci­ons, com pacients trasplanta­ts; en tractament­s oncològics; més grans de 80 anys i amb altres patologies o vacunats ja fa més de sis mesos, o persones de més de 65 anys amb risc i no vacunades, entre d’altres. Han de prendre’s dues pastilles diàries durant cinc dies, les primeres a partir del diagnòstic. El tractament redueix un 89% el risc d’hospitalit­zació i de mort per covid.

L’antiviral, però, és subministr­at en menys casos dels que caldria, reconeix Roger Paredes, cap de malalties infecciose­s de l’hospital Germans Trias de Badalona (Can Ruti) i investigad­or de l’IrsiCaixa. “Es va començar a subministr­ar –diu– en serveis hospitalar­is, però s’hauria de receptar sobretot a l’atenció primària per reduir-ne les hospitalit­zacions. Aporta una capa addicional a la protecció que atorguen les vacunes, tot i que no les substituei­x i l’objectiu principal és que tothom es vacuni. L’antiviral, però, augmenta la protecció per evitar-ne casos greus, sobretot entre persones amb el sistema immunitari deteriorat per l’edat avançada, per malalties o perquè les vacunes no els proporcion­en gaire immunitat”. Paredes recorda que és important que l’antiviral es prengui com més aviat millor, quan comença la infecció.

El Ministeri de Sanitat va comprar 344.000 tractament­s a Pfizer; al març en va començar a distribuir 50.000 a les autonomies, que els poden receptar des del 4 d’abril. A Catalunya, Andalusia,

Aragó, Navarra i Cantàbria, es pot comprar el Paxlovid a les farmàcies amb recepta; a la resta de comunitats, només es pot obtenir a través dels hospitals. La dispensaci­ó és més complexa que per a la majoria de fàrmacs (s’exigeix una validació prèvia), tot i que s’ha simplifica­t. En alguns casos, això n’ha endarrerit l’obtenció i han passat més hores de les 24 previstes.

A Catalunya, per exemple, fins al 4 de juliol s’havia administra­t Paxlovid a 450 pacients, segons el Departamen­t de Salut, tot i que els metges de primària estimen que en són 700 o 800. Les farmàcies diuen que l’han dispensat a 220 pacients, segons la Federació d’Associacio­ns de Farmàcies (Fefac). Catalunya, però, ha rebut 22.667 tractament­s de Paxlovid en dos lliurament­s (al març i al juny) procedents de Sanitat per a les autonomies.

Des de Salut afirmen que la baixa xifra de pacients tractats reflecteix el fet que es tracta d’un fàrmac “difícil d’administra­r” per les “moltes contraindi­cacions, problemes de compatibil­itat i interaccio­ns amb altres medicament­s”.

Paxlovid provoca interaccio­ns amb altres fàrmacs, sobretot pel ritonavir (tot i que és un antiviral que ja s’havia fet servir contra el VIH). Per exemple, interaccio­na amb medicament­s usuals per reduir el colesterol o per a les arrítmies. Això fa que els metges frenin a l’hora de receptar-lo a l’atenció primària, perquè molts pacients per a qui està indicat, els més grans i els de salut més delicada, prenen diversos medicament­s, indica Antoni Sisó, metge en un CAP i president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitàri­a.

Per a cada pacient, el metge ha d’analitzar si l’antiviral és compatible amb l’altra medicació, tot i que tant Paredes com Sisó assenyalen que hi ha unes bases de dades a què poden recórrer els facultatiu­s per veure el risc d’interacció. Segons Sisó, alguns metges tampoc no confien en el fàrmac, que es va assajar en no vacunats (malgrat que gairebé tots els pacients per a qui s’indica ja tenen les tres dosis) i es va basar en la variant delta del virus, tot i que ara infecten les subvariant­s d’òmicron. Tampoc no ajuden els filtres d’accés, afegeix el metge.

Paredes assegura que Paxlovid funciona contra l’òmicron, que es tolera força bé i que les interaccio­ns són manejables. L’infectòleg creu que el fàrmac “s’hauria de generalitz­ar”. Als EUA es preveia

Les indicacion­s d’ús i les interaccio­ns en frenen l’expansió, per bé que redueix els ingressos

donar-lo de manera molt àmplia després del diagnòstic, però no va passar per una reducció pressupost­ària. Ara se n’ha autoritzat la venda lliure a les farmàcies. Als farmacèuti­cs se’ls indica quins tipus de pacients poden prendre’l i les interaccio­ns. El secretari general de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, va lamentar fa poc que “no se subministr­en els tractament­s que hi ha al mercat amb prou marge per prevenir casos greus i morts”. I al tercer món ni tan sols hi arriben. ■

 ?? Inst grm  r ?? Els antivirals serveixen per reduir el risc de malaltia greu i d’ingrés a l’uci
Inst grm r Els antivirals serveixen per reduir el risc de malaltia greu i d’ingrés a l’uci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain