La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Creu Roja homenatja els voluntaris durant el 150è aniversari a Catalunya

Més de 20.000 persones col·laboren amb l’entitat en 300 punts del territori

- REDACCIÓ

Ahir, La Creu Roja de Catalunya va celebrar l’acte central de la commemorac­ió del 150è aniversari al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el mateix escenari en què va néixer l’organitzac­ió el 3 de juliol del 1872. L’acte, a què van assistir unes 2.000 persones, es va organitzar com un homenatge als voluntaris que han fet possible l’activitat de la Creu Roja al llarg de la seva història.

“La Creu Roja són persones que ajuden persones. (...) Si no tinguéssim voluntaris, no existiria la Creu Roja. La nostra força és la gent del món local”, va declarar Josep Quitet, que porta 44 anys ajudant com a voluntari i actualment és president de l’organitzac­ió a Catalunya. Quitet va recordar que la Creu Roja actualment té més de 20.000 voluntaris que col·laboren en 300 punts del territori i 226.000 socis que fan possible l’activitat de l’entitat. “Som una gran família de gairebé 250.000 persones”, va dir.

“Ser voluntari va molt més enllà que aportar un temps de solidarita­t. És una actitud contra les injustície­s i una voluntat de donar resposta a les necessitat­s de les persones”, va afegir Javier Senent, president de la Creu Roja Espanyola.

La Creu Roja va néixer el 1863 a Ginebra precisamen­t amb l’objectiu de “tenir cura dels ferits en temps de guerra a través de voluntaris entusiaste­s i dedicats, perfectame­nt qualificat­s per a la seva feina”, segons va deixar escrit el fundador, el banquer suís Henri Dunant, que havia quedat impression­at pels milers de ferits que morien sense assistènci­a a la batalla de Solferino.

L’any següent, la Cruz Roja Española va iniciar l’activitat, i el 1872 el llavors alcalde de Barcelona, Francesc Rius i Taulet, signava l’acta fundaciona­l de l’organitzac­ió a la ciutat al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu.

Durant els mesos posteriors es van constituir la segona assemblea catalana de la Creu Roja a Mataró i la tercera a Lleida, cosa que va suposar l’inici de la implantaci­ó de l’entitat a Catalunya.

Durant el més de segle i mig d’història, la Creu Roja ha continuat treballant en conflictes armats i ha ampliat les seves activitats a altres àmbits d’ajuda humanitàri­a, tal com va recordar la periodista Rosa Maria Calaf, a qui s’ha concedit la Medalla d’Or de la Creu Roja, i que va actuar com a presentado­ra de l’esdevenime­nt.

A Catalunya, les activitats ara inclouen, entre d’altres, l’ajuda a persones afectades per pobresa estructura­l, per solitud no desitjada i per desplaçame­nts migratoris, va assenyalar Josep Quitet. “Hi ha seixanta conflictes armats al món, però també molta necessitat a casa nostra”, va assenyalar. Va posar com a exemples recents de l’actuació de la Creu Roja a Catalunya la tasca sanitària durant la fase aguda de la pandèmia i l’ajuda a les persones desplaçade­s per la guerra d’Ucraïna.

“Complir 150 anys no és fruit de la casualitat”, va destacar Javier Senent. “És sinònim de treball, d’esforç, d’haver estat bolcats a les necessitat­s de les persones i d’adaptar-nos contínuame­nt”.

D’acord amb la visió del fundador, Henri Dunant, d’atendre igualitàri­ament els ferits dels dos bàndols en una guerra, la Creu Roja ha mantingut al llarg de la seva història un principi de neutralita­t en es conflictes. Des de la guerra entre Rússia i Turquia de 1876-1878 també es va començar a fer servir el símbol de la Mitja Lluna Roja, que es va estendre durant el XX. Des del final de la Primera Guerra Mundial, les societats nacionals de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja estan coordinade­s en una mateixa federació internacio­nal.

“És una de les entitats que té més prestigi i estima a nivell social arreu del món”, va destacar el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, a l’acte del Gran Teatre del Liceu. “Sense la feina d’organitzac­ions com la Creu

“És una de les entitats amb més prestigi en l’àmbit social arreu del món”, destaca Pere Aragonès

Roja, hagués estat molt més difícil que la comunitat internacio­nal es dotés dels mecanismes [de regulació] que tenim avui”. No en va, el Comitè Internacio­nal de la Creu Roja ha tingut un paper fonamental en el desenvolup­ament del Dret Internacio­nal Humanitari.

A més del president Aragonès, van assistir a l’acte del 150è aniversari de la Creu Roja a Catalunya la presidenta del Parlament, Laura Borràs; els consellers de Salut (Josep Maria Argimon), Drets Socials (Violant Cervera) i Igualtat i Feminismes (Tània Verge); la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; la comissiona­da d’Acció Social de l’Ajuntament, Sònia Fuertes, i el president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, que, a més, és voluntari de la Creu Roja i va ser president de l’organitzac­ió a Barcelona durant el període 1997-1999. ■

 ?? Àlex Garcia ?? L’acte es va celebrar al Gran Teatre del Liceu, el mateix lloc on es va fundar l’organitzac­ió el 1872
Àlex Garcia L’acte es va celebrar al Gran Teatre del Liceu, el mateix lloc on es va fundar l’organitzac­ió el 1872

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain