La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creiem en la societat civil?

- Josep Oriol Pujol i Humet Director general Fundació Pere Tarrés

Catalunya, país sense Estat, ha mantingut la llengua, la cultura, l’esport, part de la sanitat, l’ensenyamen­t, el lleure educatiu i tants projectes gràcies a la iniciativa social. La societat civil ha resolt moltes carències comunitàri­es alhora que d’ella en van sorgir força lideratges cívics i molts dels quadres que van permetre la recuperaci­ó de les institucio­ns democràtiq­ues després de la dictadura. De la històrica convicció col·lectiva de la importànci­a d’aquesta realitat se’n deriva l’elogi verbal dels polítics a la societat civil. Amb tot, gosem afirmar que força actuacions públiques no són coherents amb aquestes afirmacion­s i que si es mantenen certes formes de fer continuare­m empobrint un dels fonaments de la societat. El deterioram­ent de la qualitat democràtic­a afecta també les estructure­s intermèdie­s entre l’Estat i la persona individual.

Reduir el concepte d’entitats socials a aquelles organitzac­ions a les quals es subcontrac­ta la prestació de determinat­s serveis públics i referir-s’hi com a tals empobreix la capacitat d’iniciativa, la valoració en el seu imaginari públic i la seva capacitat d’incidència pública. Aquest menystenim­ent s’agreuja quan els propis actors admeten la reducció del seu rol a la subcontrac­tació de serveis. El discurs polític superficia­l argumentan­t que des de la gestió pública es resoldrà tot, a més de fals, menysté també la responsabi­litat individual i la iniciativa social. S’esmentaran els valors en els parlaments, però s’empobreixe­n la consciènci­a cívica, les il·lusions i la iniciativa personal i col·lectiva. I a la pràctica s’afebleix la filantropi­a tant pel que fa als donatius econòmics com de compromís personal voluntari.

Analitzem l’ofec econòmic de l’ensenyamen­t concertat? I a sobre hem d’escoltar la demagògia d’alguns que l’acusen de ser la causa de l’insuficien­t finançamen­t de l’escola pública, quan aquesta suposa un cost molt més elevat per plaça que la concertada. Si analitzem l’infrafinan­çament de la sanitat concertada entendrem la causa que ha portat gairebé totes les fundacions socials titulars d’hospitals a quedar en mans públiques. El finançamen­t insuficien­t i el pagament sempre endarrerit de serveis i subvencion­s genera una dependènci­a humiliant en les entitats socials que no es dona en altres sectors com obra pública, la recollida de deixalles o la neteja dels nostres carrers.

Aquests darrers anys estem vivint una opció per l’economia social centrada únicament en les cooperativ­es. Si bé aquestes són un model d’organitzac­ió del treball a potenciar, no entenem el sentit de fer-ho en detriment, per exemple, de les fundacions. Inexplicab­le intentar legislar a favor de l’economia social procurant excloure les fundacions, que represente­n l’1,5% del PIB, superen les 87.000 persones remunerade­s, el 2,6% de l’ocupació a Catalunya, i apleguen 42.000 voluntaris. Excloure a la pràctica les fundacions del concepte d’economia social con

No es pot legislar a favor de l’economia social procurant excloure les fundacions

tradiu els criteris i el marc normatiu de la Unió Europea. L’endogàmia dels alts càrrecs provinents dels aparells dels partits provoca que ben pocs facin seva una defensa real de la societat civil en un context centrat en la cosa pública o bé de caire neoliberal que deixa molt poc espai a les entitats socials. Si de debò es creu en la societat civil cal reflexiona­r a fons sobre determinad­es formes d’actuació que l’ajuden ben poc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain