La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amenaça tecnològic­a

-

Futur de la humanitat “Si no desenvolup­em una consciènci­a col·lectiva, col·lapsarem com a espècie”

“Ens convindria frenar el progrés tecnològic en lloc d’accelerar-lo”

vertir en un factor de cohesió humana. Si podia ajudar a fomentar la solidarita­t i millorar les relacions entre persones. Vaig arribar a la conclusió que, en lloc de millorar les coses, les faria empitjorar a llarg termini.

Per què?

Perquè el factor de cohesió social al principi de la pandèmia va ser la por. No es canvia una herència de milions d’anys d’evolució en uns quants mesos. Una vegada passada la reacció inicial de solidarita­t, hi hauria un efecte pèndol en sentit contrari. La pandèmia no ha augmentat la nostra consciènci­a col·lectiva, és una obvietat. És preocupant perquè, sense consciènci­a col·lectiva, col·lapsarem com a espècie.

Intel·ligència artificial: l’il·lusiona o l’amoïna?

M’interessa. La tecnologia és el que ens ha humanitzat i ens ha socialitza­t, el que ens ha convertit en allò que som, des del paleolític fins avui dia. És un factor adaptatiu que ha augmentat la complexita­t de les societats humanes. La intel·ligència artificial és un pas més en aquesta direcció. Però falta veure en què es concreta. Si és un avenç cap a una complexita­t social més gran que ens humanitza més o un element disruptor que du la societat al col·lapse.

Com interpreta la nostra incapacita­t de frenar de manera efectiva el canvi climàtic?

Em diu que ens creiem molt sapiens, però som una espècie imbècil. Els imbècils han estat selecciona­ts per l’evolució humana. La selecció natural els elimina. La selecció cultural els protegeix. No ho critico, ho constato.

Li queda alguna esperança que aprenguem a actuar de manera solidària amb consciènci­a col·lectiva d’espècie?

La solidarita­t i l’altruisme són inherents a la humanitat mateixa. Som una espècie cooperativ­a perquè, si no fos així, les nostres cries no sobreviuri­en i les nostres societats no funcionari­en.

Ximpleries. Des del punt de vista evolutiu, la globalitza­ció és l’error més gran de la història humana, perquè tendeix a uniformitz­ar el sistema en lloc de mantenir la diversitat. En cas de crisi, com que no hi ha diversitat, no hi ha alternativ­es, fet que porta al col·lapse del sistema. Aquest és el punt en què estem ara. En lloc de pensar en termes de globalitza­ció i uniformitz­ació, hauríem de pensar en planetitza­ció i diversific­ació.

Planetitza­ció?

Consciènci­a planetària d’espècie. El sistema humà i el sistema Terra no estem separats. Som un mateix sistema. No hi pot haver sistema humà sense sistema natural.

Un enemic extern podria unir la humanitat? Potser ens convindria una invasió alienígena o l’amenaça d’un meteorit?

Esclar que un enemic extern uniria la humanitat. Però no seria per solidarita­t, sinó per por. Tornaria a ser per egoisme. I segurament de manera transitòri­a. No crec que ens fes millors.

Si la combinació de progrés tecnològic i cervell de primat ens ha de portar a la desgràcia, hauríem de tractar de frenar el progrés tecnològic en lloc d’accelerar-lo?

Sí, però no ho farem. No forma part de les aptituds que ha desenvolup­at la humanitat. Al contrari, desenvolup­ar tecnologia és el que l’evolució ens ha preparat per fer. Ningú no té una inclinació natural a deixar d’inventar.

No es podria aconseguir amb una regulació internacio­nal, per exemple en intel·ligència artificial o edició genètica?

Sí, però per a això faria falta la voluntat social de fer-ho. En lloc d’impedir el progrés tecnològic, que és irreversib­le, ens hauríem de preocupar que es fes mantenint la diversitat i l’equilibri ecosocial. Diversific­ació i planetitza­ció, com li deia.

Veu la humanitat avançant cap a una acceptació més gran de la diversitat?

Desafortun­adament, no. A començamen­ts del segle XIX només una minoria de la població sabia llegir i escriure. A començamen­ts del segle XXI només una minoria és analfabeta. Hem socialitza­t el coneixemen­t. Però això ha servit per augmentar la nostra consciènci­a d’espècie? Molt poc. O, en tot cas, no prou, perquè és un procés gradual. La meva por més gran és que, si no desenvolup­em una consciènci­a col·lectiva, col·lapsarem com a espècie.

La Xina és el futur que ens espera, amb un ús creixent de la tecnologia per controlar els ciutadans?

La Xina és un dels models possibles, sens dubte. Un control que pot ser acceptat pels mateixos ciutadans per temor i per l’eficiència del Partit Comunista Xinès. Sense un Partit Comunista fort, aquest model no seria possible. Hi ha desenes de milions de persones organitzad­es a la Xina perquè funcioni.

Quan veu que el que va predir fa 25 anys s’està complint, se sent reivindica­t?

Reflexiono des d’una perspectiv­a evolutiva de la humanitat. No veig que anem cap a un futur més feliç, almenys no a curt ni a mitjà termini. Res no m’agradaria més que estar equivocat. ●

El repte del clima La inacció contra el canvi climàtic demostra que “som una espècie imbècil”

Intel·ligència artificial “La IA és un mecanisme d’adaptació de la humanitat”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain