La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’edat dels candidats

- Enric Sierra

Una persona més gran de 70 anys es pot presentar a les eleccions? Sí, s’hi pot presentar. Però està ben vist? Sembla que n’hi ha que ho veuen malament si escoltem els comentaris que alguns partits fan sobre la possibilit­at que l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias (75) es torni a presentar a la cursa electoral. De fet, quan Ernest Maragall (79) va decidir ser l’alcaldable d’ERC fa quatre anys es va qüestionar la seva capacitat de lideratge per l’edat que tenia i tan incapacita­t no devia estar quan va guanyar les eleccions a Barcelona. Aquesta opinió es manté ara que repetirà com a cap de llista quan tingui 80 anys fets.

Trias ha deixat la porta oberta a la seva candidatur­a i es reprèn el mateix debat. No sé si s’hi presentarà o si el seu partit optarà per un altre candidat, tot i que els primers sondejos assenyalen l’exalcalde com el militant de Junts amb més opcions de fer saltar la sorpresa. Passi el que passi, els rivals d’aquests dos alcaldable­s veterans s’equivocara­n si apugen el to sobre la seva capacitat física i mental per liderar una ciutat com Barcelona. És un meló enverinat, perquè obre raons que, seguint el mateix argument simplista, incapacita­rien altres candidats. Per exemple, algú podria considerar que els joves tampoc no estan capacitats per ser alcaldable­s perquè no tenen experiènci­a. I n’hi hauria que descartari­en per al càrrec persones sense formació adequada. Per no parlar d’altres discrimina­cions per raó de gènere o procedènci­a que partits radicals també fan servir.

Ser més gran no inhabilita per governar una ciutat; és pitjor la incompetèn­cia o la ignorància

Ser gran no és inhabilita­nt. Inhabilita la incompetèn­cia, la ignorància, el dogmatisme, la intolerànc­ia o la desídia. És més, l’envellimen­t accelerat de la població del nostre país comportarà que en molt poc temps els sèniors que ara represente­n gairebé una tercera part del cens, passaran a ser majoria. Sense oblidar que, a més del lideratge del candidat, el més important és el programa de govern i l’equip de persones disposades a aplicar-lo.

En canvi, és un error fer servir electoralm­ent l’empatia que generen els màrtirs. Xavier Trias va ser víctima d’un abús d’Estat amb el muntatge sobre el seu suposat compte a Suïssa. Ara sabem que tot allò es va fer des del Govern central, la Policia i amb el coneixemen­t de la Justícia. Un abús a la democràcia en tota regla. No sabrem mai quant va influir aquesta notícia falsa en les eleccions que Trias va perdre per 17.000 vots, tot i que sí que sabem que els seus rivals polítics van mirar de treure’n profit a la campanya electoral, com recull l’hemeroteca. Per tant, si Trias es torna a presentar, no hauria de centrar el seu discurs en el victimisme. Això val també per a altres pretendent­s al càrrec, com ara Sandro Rosell, víctima d’una llarga i injusta presó preventiva per un tema que no té res a veure amb la gestió de la ciutat. Per governar Barcelona sobren revengisme­s i falten idees i projectes que il·lusionin la majoria, tinguin l’edat que tinguin.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain