La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dones Bond

- Albert Montagut

Alguns lectors han coincidit que el masclisme de les pel·lícules de Bond debilita la contribuci­ó de la saga del 007 a la història del cinema. Però de la mateixa manera que compartien el poc apropiat d’alguns guions, les opinions apuntaven que aquesta circumstàn­cia no hauria d’enfosquir el paper de la dona a les pel·lícules de l’espia al servei de Sa Majestat. Així, la contribuci­ó d’actrius com Ursula Andress, Honor Blackman, Diana Rigg, Barbara Bach, Sophie Marceau, Halle Berry, Eva Green, Olga Kurylenko, Monica Bellucci, Léa Seydoux o Ana de Armas, i fins a un total de 18, bé mereixen ser recordades.

Però hi ha un personatge femení a Bond que fa un paper determinan­t. Efectivame­nt, no es pot analitzar el fenomen 007, amb tota la polèmica que pugui arrossegar, sense dedicar atenció al personatge de Jane Moneypenny, la secretària d’M, el cap de l’Mi6 i cap del Servei Secret Britànic. La més famosa de les Moneypenny de Bond és sens dubte Lois Maxwell, que va interpreta­r aquest paper 14 vegades i la mateixa vida de la qual va ser una vida de pel·lícula.

Maxwell era una actriu canadenca que als 15 anys es va enrolar en la Royal Canadian Army durant la Segona Guerra Mundial. Va formar part del Cos d’Entretenim­ent de l’Exèrcit i va actuar en nombrosos musicals al front. Quan va acabar la guerra es va enrolar en la Reial Acadèmia d’Art Dramàtic per eludir la deportació. Posteriorm­ent va anar a Hollywood i va compartir un reportatge de Life amb la mateixa Marilyn Monroe. De tornada a Europa, es va casar a Roma amb un productor televisiu, Peter Marriott, i va participar, ja altre cop a Londres, en alguns capítols d’El Santo amb Roger Moore. La seva feina posterior com a Jane Moneypenny li va donar la glòria. Després de la mort del seu marit el 1973 es va traslladar a Toronto i el 1994 va tornar a Anglaterra, on el 2001 li van diagnostic­ar un càncer de còlon, de què moriria a Perth (Austràlia) sis anys després.

La vida d’aquesta canadenca és l’exemple que manté el fil de la saga de James Bond. L’esperit del britànic, l’esperit de la Commomweal­th, avui tan aïllat per culpa del Brexit, s’identifica plenament en aquesta dona que sí que va saber, gràcies als guionistes, tenir a ratlla l’abusiu Bond. Moneypenny ha estat interpreta­da per sis actrius diferents, però potser cap d’elles no va saber donar al paper l’aire i l’estil que va saber donar-li Maxwell, inspirador­a de tres llibres, The Moneypenny Diaries, de Kate WestBrook, que qualsevol aficionat a Bond no hauria d’ignorar. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain