La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llibres que curen

La Bibliotech­a Antiqua és la joia del museu de plantes de Sansepolcr­o, que fa 20 anys

- Síl1ia Colomé

Prengui la decocció, que queda després de la destil·lació de sis lliures de roses de domàs; de llavors de comí, una mica partides; una unça de sucre vermell i mel”, indica una recepta per tractar el restrenyim­ent del llibre Nueva farmacopea universal de Robert James de mitjans del segle XVIII. Aquesta fórmula només és una de les milers que atresora una biblioteca molt especial ubicada en un extrem de la Toscana, al petit poble de Sansepolcr­o, on Piero Della Francesca va pintar La Resurrecci­ó, considerad­a “la pintura més bonica del món” segons l’escriptor britànic Aldous Huxley.

A l’anomenada Bibliotech­a Antiqua, una referència entre investigad­ors, es respira el coneixemen­t de generacion­s remotes. Més de 3.000 volums que es remunten al segle XV fins al XIX i que “recullen el saber antic en medicina, química, alquímia, fotoquímic­a, farmacolog­ia i fins i tot filosofia”, detalla la investigad­ora històrica Annalisa Cantarini. D’entre els seus usuaris, hi ha, per exemple, una altra investigad­ora, María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual, de la Universita­t de València, directora del projecte Roma Hispana, que treballa en la recuperaci­ó de l’antiga apotecaria dels Papes, la de Santa Maria de la Scala al Trastevere. En aquests llibres cerca ajuda per desxifrar compostos que encara conserven els recipients farmacèuti­cs. No és l’únic cas.

A partir dels volums, la biblioteca ha desenvolup­at un important treball de buidatge del seu contingut per crear una base de dades digital amb ingredient­s, fórmules i malalties. Tot a punt per als investigad­ors, tant per als del passat com per als del futur, els que busquen noves fórmules per alleujar patiments a partir del coneixemen­t antic.

Aquesta dualitat és precisamen­t l’objectiu de l’impulsor de la biblioteca, Valentino Mercati, fundador d’Aboca, una empresa de productes naturals per a la salut en què aplica aquest sistema de treball. Cada nova fórmula es comença a desenvolup­ar investigan­t als llibres antics. El seu exemple més significat­iu es troba en un microènema per al restrenyim­ent que es va formular a partir del text amb què comença aquest reportatge. Nihil novum sub sole. “No podem dissenyar el futur si no sabem d’on venim, la història és un ensenyamen­t”, comenta qui troba en Leonardo Da Vinci la seva principal referència.

La biblioteca no adquireix només llibres que aporten coneixemen­t sobre l’ús de plantes amb finalitats curatives. També col·lecciona herbaris, essencials per identifica­r espècies i que es van acabar convertint en veritables obres d’art. Significat­iu és l’exemplar signat per una de les poques dones que es van poder dedicar a aquesta tasca, la precursora Maria Sybilla Meriaen, amb el seu Metamorpho­sis insectorum Surinamens­ium del 1705. També és singular el volum més petit de la col·lecció i que Cantarini considera una de les peces més brillants, La petite Corbeille de Fleurs, del 1830.

Les flors són les grans protagonis­tes no només de la biblioteca, sinó també del museu on es troba, tots dos ubicats al palau Bourbon de la Monte de Sansepolcr­o. El centre, que es va obrir al públic fa just 20 anys, mostra la relació de la humanitat amb les plantes, sigui a través de la història o d’objectes com ara morters, flascons, balances o alambins. Entre les diferents sales, destaca una antiga apotecaria recuperada, un laboratori de fotoquímic­a, una farmàcia del segle XIX o l’habitació dels verins que els apotecaris mantenien amagada darrere d’una petita porta que solien camuflar per evitar el robatori dels ingredient­s més letals. Mercanti no dubta a l’hora d’assenyalar el seu espai preferit, la sala de les herbes, amb gran varietat d’espècies penjades del sostre. Les plantes “simbolitze­n la part més bonica de la vida, l’art de Déu”, afirma qui busca “entendre una mica més els misteris de la vida” i somia a arribar a “reproduir artificial­ment l’arc de sant Martí”. Potser algun dels llibres de la biblioteca l’ajudaran a trobar la fórmula magistral. ●

Més de 3.000 volums, del segle XV al XIX, recullen el saber antic sobre els usos i beneficis de les plantes

 ?? Barcil nArAgè ?? La investigad­ora Annalisa Cantarini mirant un herbari de la Bibliotech­a Antiqua de Sansepolcr­o
Barcil nArAgè La investigad­ora Annalisa Cantarini mirant un herbari de la Bibliotech­a Antiqua de Sansepolcr­o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain