La Vanguardia (Català-1ª edició)

Geometries diverses

La galeria Marc Domènech reuneix obres geomètriqu­es de més de trenta artistes contempora­nis

- Juan Bufill

La geometria s’acostuma a associar amb l’ordre i l’harmonia, potser perquè comporta delimitaci­ó i proporció. Tot i això, és obvi que hi ha formes d’ordre que no generen harmonia. Un exemple clar són les estructure­s d’un estat autoritari o d’una democràcia burocratit­zada, que destrueixe­n amb el seu ordre injust qualsevol possibilit­at d’harmonia. Igualment, hi ha formes d’harmonia que són aparentmen­t desordenad­es, potser perquè no són rígides ni definitive­s, sinó fluides i capaces de transforma­ció. Spinoza identifica­va la geometria amb la racionalit­at, però la història contemporà­nia ens ensenya que amb un recte passeig marítim de ciment o amb una construcci­ó geomètrica es pot destruir una realitat natural irregular i valuosa. I, sense dunes naturals, el mar devora les platges. En nom de l’ordre i la raó es cometen repression­s i destruccio­ns institucio­nals, des de planificac­ions fallides fins a genocidis.

Geometries és el títol de l’exposició que presenta la galeria Marc Domènech fins al 9 de setembre (agost tancat). La noció de geometria és considerad­a d’una manera oberta i àmplia, que admet fins i tot un dibuix de Joan Miró protagonit­zat per una ballarina ( Danseuse espagnole, 1926). En aquesta mostra hi ha força obres que segurament podrien formar part dels millors museus de Barcelona o d’altres ciutats. Una és l’esplèndida pintura de Ramon Herreros, Iesi, de l’any 1993. Té un misteri que cal emparentar amb algunes de les millors pintures de Kandinski i de Klee. Representa l’espiritual­itat a l’art, uns anys més tard i d’una altra manera. També són destacable­s –entre d’altres– Dos formas en ocre y rojo (1938), de Joaquín Torres-García, Reloj rojo, d’Alceu Ribeiro, els dos olis d’Alberto Magnelli, els dos dibuixos de Sol Lewitt i els de Villèlia, de la sèrie Mis amigos de Las Lilas.

Als 75 anys, el fundador i director de King Crimson, Robert Fripp, no ha perdut el costum de jugar amb les paraules matisades, i les pe

King Crimson.

Lm intura de Ramon Herreros del 1993 té un misteri que cal emparentar amb les millors obres de Kandinski i de Klee. núltimes declaracio­ns poden inquietar els seus nombrosos seguidors. Efectivame­nt, després de l’últim concert americà i quan va acabar la gira japonesa, va parlar de completion, un terme que podríem traduir per “acabament”. Aquesta bonica paraula té un doble sentit: la cosa va assolir la plenitud i la cosa es va acabar. Encara no ha parlat de completion en el context europeu, per tant, no perdem l’esperança de tornar a gaudir d’un dels millors directes de la història de la música. Mentrestan­t, la bona notícia és que per fi s’ha fet el primer gran documental sobre aquest grup, més de mig segle després de la fundació, el 1969. Més val tard que mai, i la premsa britànica el qualifica d’excel·lent. El seu director és Toby Amies i el títol és com una antisorpre­sa: In the Court of the Crimson King: King Crimson at 50.

Fa una setmana va morir José Guirao. Va ser un dels millors directors que ha tingut l’MNCARS (Reina Sofia). Era prou assenyat per dedicar més atenció a artistes com Chillida, Oteiza, Tàpies i Palazuelo –abans molt mal representa­ts– i menys a figures com Schnabel, que abans de la seva arribada ocupava, incomprens­iblement, la sala més gran del principal museu d’art contempora­ni espanyol. Guirao va fundar La Casa Encendida –un equivalent madrileny del barceloní CCCB– i va ser un dels pocs ministres de Cultura espanyols veritablem­ent cultes. Llegia bona poesia, sabia escoltar i dialogar. La seva destitució com a ministre de Cultura va ser una mala notícia. No hi ha a Espanya ajuts a la creació literària com les que hi havia als anys vuitanta, les bibliotequ­es compren més best-sellers que no pas bona literatura i l’art espanyol no té els ajuts a la difusió internacio­nal que hi ha en altres països europeus. El president del govern, però, el va substituir per donar més suport a l’esport, un sector que també mouria milions d’euros sense subvencion­s públiques. ●

José Guirao va ser un dels pocs ministres de Cultura espanyols veritablem­ent cultes

 ?? B ?? ‘Iesi’.
José Guirao.
B ‘Iesi’. José Guirao.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain