La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lewandowsk­i i la il·lusió

- Sergi Pàmies

Primeres declaracio­ns de Robert Lewandowsk­i després de fitxar pel Barça: “Soc molt feliç”. Pot semblar una obvietat, però l’esforç del club per convertir aquest fitxatge en la primera pedra d’una nova era triomfant és tan legítim com comprensib­le. En la història del club no sempre ha estat així. Després de fitxar Riquelme, Van Gaal va declarar, en un to d’enterramor­ts, que l’argentí era “lento”. I em pregunto què passaria si un fitxatge declarés que se sent molt infeliç de venir al Barça. La propaganda que el club promociona com un producte més de la botiga del club no és, per sort, obligatòri­a. Sí que és, no obstant, contradict­òria.

La il·lusió s’entén ara que l’emergència és redreçar l’economia. I aquí és on crec que els culers ens hauríem de repartir els papers emocionals. No és seriós que en poques hores passem d’un sentiment tràgic de la institució provocat per l’herència de Bartomeu i els problemes que encara no s’han resolt –inscripció de jugadors, marge salarial, etcètera– a l’entusiasme de pagar els diners que ens acaben de dir que no tenim però que, abracadabr­a, ara sí que són perfectame­nt assumibles.

Entenc que viure requereix d’una certa audàcia, però perquè el relat sigui versemblan­t convé diagnostic­ar la realitat a l’hora d’establir el tractament adequat per la malaltia. ¿En què quedem? ¿Estem arruïnats i atrapats per una pinça d’errors propis i maldats de Javier Tebas o ens podem permetre pagar milions provinents d’unes vendes de patrimoni que necessitem per eixugar deute? Coneixent aquest club, és probable que aquestes dues realitats siguin compatible­s.

Però no tots els culers tenim la capacitat mortadèlic­a d’assimilar el present. Parlo per mi: d’ençà que la junta de Joan Laporta va arribar a la presidènci­a, he entès que havia d’adoptar el mode funeral, el perfil baix d’expectativ­es i una militància incondicio­nal, sabent que vivíem una dolorosa travessia del desert. De tant en tant, veia que el president s’engorilava amb deliris d’eufòria però ho atribuïa al seu carisma expansiu i populista. Però ara no sé fins a quin punt m’he d’il·lusionar perquè, des d’una maduresa racional, el mateix fitxatge d’un gran davanter com Lewandowsk­i podria ser l’origen de moltes il·lusions però, alhora, debilitar la nostra precària economia.

Davant d’aquest dilema proposo que, de la mateixa manera que el club haurà

A segons quins culers, el Cercle Virtuós els sona a conte de la lletera

d’establir torns entre els abonats per seguir els partits quan l’equip jugui a Montjuïc, s’estableixi una alternança –per ordre alfabètic, per exemple– que oficialitz­i quins culers s’han de fer càrrec de mantenir viva la il·lusió (encara que sigui contradict­òria amb el diagnòstic racional) i quins hem de preservar la flagel·lació preventiva i tribunera mentre no hi hagi proves objectives d’una mínima recuperaci­ó econòmica. Sí, ja ho sé: algú em parlarà del Cercle Virtuós i m’intentarà convèncer que la il·lusió genera èxits i l’èxit genera ingressos. Però als culers que hem interiorit­zat l’emergència fins a límits malaltisso­s avui això del Cercle Virtuós ens sona a conte de la lletera. I la lletera és la típica protagonis­ta de pel·lícula de terror que, a més d’entrar esbojarrad­ament en una casa tètrica, abandonada i plena de monstres, decideix baixar al soterrani.

 ?? RONNY HARTMANN / AFP ?? Lewandowsk­i ha dit adeu a l’afició del Bayern
RONNY HARTMANN / AFP Lewandowsk­i ha dit adeu a l’afició del Bayern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain