La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE, a prova

- Mariano Marzo

que els volums emmagatzem­ats arribin als nivells fixats per la UE per als seus estats membres abans de l’hivern. D’altra banda, el rampell d’optimisme inicial a la UE sobre un ràpid desplegame­nt de renovables i de noves infraestru­ctures de regasifica­ció ha donat pas a una creixent inquietud sobre els alts preus de l’energia. La inflació energètica en llars i empreses ja competeix a les agendes polítiques amb les preocupaci­ons sobre la difícil situació d’Ucraïna, i comencen a sorgir veus que qüestionen les sancions contra Rússia. Així doncs, la UE ha d’afrontar una altra prova difícil sobre la seva capacitat de mantenir el rumb en un oceà econòmic tempestuós, cosa que resulta particular­ment difícil quan es tracta de prendre mesures per compartir i intercanvi­ar l’energia.

Concretame­nt, el desafiamen­t a afrontar és el d’elaborar regles perquè els estats membres més dependents del gas rus (República Txeca, Hongria i Eslovàquia, per esmentar-ne tres) se sentin protegits, no pas abandonats, pels seus socis de la UE. Per evitar divisions i desigualta­ts perilloses a mitjà termini, la UE ha d’establir normes justes i viables sobre el repartimen­t de l’energia, i ho ha de fer ràpidament. En el millor dels casos, aquestes regles haurien de fixar una forma racional de reduir el consum i compartir l’energia disponible a tot el continent, sense necessitat d’arribar a mesures de racionamen­t a cap país. Es tractaria d’establir una xarxa a escala europea capaç d’assegurar la igualtat entre els estats membres i les diferents categories de clients, així com de deixar clar als operadors del sistema de transmissi­ó quant de gas cal enviar i on, especialme­nt en temps

Cal establir normes justes i viables sobre el repartimen­t de l’energia

d’escassetat.

La UE ha promès presentar aquest mes un “pla de solidarita­t” en matèria energètica. La seva intenció és continuar actuant de manera ràpida i efectiva, posant a punt un sistema que, si funciona bé, servirà per reafirmar la integració i impulsar la prosperita­t europea de postguerra.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain