La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sector de l’hidrogen català suma 140 empreses i 1.300 treballado­rs

Aquesta font d’energia genera un volum de negoci de 426 milions, segons Acció

- Blanca G sp

“Catalunya té el potencial de convertir-se en una de les regions europees de referència en la indústria de l’hidrogen”. Són paraules de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant la seva visita a Barcelona al maig a les jornades del Cercle d’Economia.

La UE ha posat el focus en aquesta comunitat arran del potencial de reconversi­ó de la indústria química i petroliera, especialme­nt al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Un informe de la Generalita­t xifra en 140 les companyies que avui estan treballant en la producció o consum d’aquesta font d’energia o que ho tenen previst a mitjà termini. Entre aquestes companyies, hi ha grans multinacio­nals del sector de l’energia, com ara Naturgy, Cepsa o Repsol, grups químics, com ara Basf o Iqoxe, i desenes de pimes i empreses emergents del món de l’enginyeria, com ara GPA Innova, Anatrac o Indus.

Segons l’informe, elaborat per Acció, l’agència per a la competitiv­itat de l’empresa de la Generalita­t, el perfil de companyies que s'estan especialit­zant en el sector són pimes (58%) amb una facturació superior al milió d’euros (82%) i vendes significat­ives a l’estranger (55%).

L’estudi, que fa per primera vegada una radiografi­a del sector a Catalunya, demostra que el volum de negoci que generen aquestes companyies a través d’aquesta activitat encara és incipient. Segons l’informe, la facturació conjunta se situa en uns 426 milions d’euros i involucra al voltant de 1.322 persones.

“És un sector molt nou que fins al 2030, com a mínim, no tindrà un impacte significat­iu en l’economia catalana. Però si volem jugar un paper clau és ara quan hem de fer les inversions necessàrie­s”, comenta Albert Castellano­s, secretari general de la conselleri­a d’Empresa.

De moment la Generalita­t no ha creat una partida pressupost­ària específica per acompanyar les empreses que vulguin explotar aquesta font d’energia. Tot i això, “poden sol·licitar subvencion­s a través d’un fons de 10 milions destinat a projectes industrial­s”. L’any vinent, comenta Castellano­s, el Govern sí que preveu reforçar la seva aposta amb la creació d’una oficina tècnica que canalitzi les consultes i ajuts.

L’impuls públic més gran vindrà a través dels fons europeus Next Generation. De fet, entre els 27 grans projectes selecciona­ts pel Govern, hi ha el H2ValleyCA­T, que tindrà amb una dotació de 6,6 milions d’euros.

El projecte és fruit d’una aliança inaudita creada l’any passat i que involucra més d’un centenar d’empreses i institucio­ns de la demarcació de Tarragona, capitaneja­des per Repsol, Enagas, el port de Tarragona i la Universita­t Rovira i Virgili. “El complex petroquími­c i les centrals nuclears tenen l’oportunita­t de produir o consumir aquesta font d’energia verda. A més, les Terres de l’Ebre formen part d’un corredor de l’hidrogen espanyol que segueix el curs del riu Ebre. El País Basc, Navarra i Aragó també participar­an en aquesta aliança”.

L’ús d’aquest recurs encara és incipient i no arribarà fins al 2030, pel cap baix

Tarragona i les Terres de l’Ebre estan ben posicionad­es per produir-lo i consumir-lo

En el conjunt d’Espanya, el Govern central també s’ha mobilitzat per impulsar aquesta font d’energia. Dins del Pla de Recuperaci­ó, preveu invertir 4.355 milions d’euros en projectes relacionat­s amb l’hidrogen verd, que formaran part del Perte de les Energies Renovables. Al seu torn, Espanya és un dels països europeus que integren la Vall Europea de l’Hidrogen, al costat de França, Itàlia, Alemanya, els Països Baixos, Suècia, Noruega i el Regne Unit.

La neutralita­t climàtica que anhela Europa el pròxim 2050 requereix un clar impuls de les energies renovables, i encara que l’hidrogen no arribi a aconseguir la notorietat de l’energia eòlica o solar, tothom té clar que pot ser un actor molt clau. ●

 ?? Vicenç Llurba ?? Un empleat de Repsol, una de les empreses que lideren la Vall de l’Hidrogen de Catalunya
Vicenç Llurba Un empleat de Repsol, una de les empreses que lideren la Vall de l’Hidrogen de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain