La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els grans del cava apugen els preus del raïm aquesta verema

- Ramon ranc s

Els productors de raïm respiren alleujats després de saber-se que les grans firmes del cava incrementa­ran aquesta pròxima verema els preus que pagaran pel raïm. Es posa fi, ara per ara, a la tendència a misèrrims preus pagats els últims anys, que eren semblants als que s’abonaven als vuitanta. Cal remuntar-se al 2018 per trobar uns preus millors que els del 2022. Dos de cada tres quilos de raïm que es recullen a Catalunya acaben a la DO Cava.

Tot això mentre la Generalita­t ha presentat un estudi que certifica que el cost mitjà de producció d’un quilo de xarel·lo i macabeu se situa aquest any a

0,40 euros, ia

0,46 la varietat parellada.

Aquestes tres varietats blanques autòctones són la gran base dels caves. Segons el Departamen­t d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural, amb la publicació d’aquestes referèncie­s es preveu que “totes les parts reflexioni­n per pagar al productor un preu que permeti la sostenibil­itat d’un sistema amb millors profession­als, millor raïm, millor preu, un territori cuidat, una millor imatge i consumidor­s més satisfets”.

Freixenet, el principal comprador, pagarà deu cèntims més que l’any passat pel quilo de raïm convencion­al, un 33% més. Té més de 600 proveïdors directes i compra el volum equivalent al que es conrea en més de 10.000 hectàrees. Aquest any pagarà a partir de 0,40 euros per quilo el raïm per a caves de Guarda, que represente­n un 87% del mercat del cava. Pel raïm destinat a cava de Guarda Superior (els Reserva o Gran Reserva), pagarà 0,51 euros el quilo amb contractes de fins a cinc anys. El vicepresid­ent i conseller delegat del Grup Freixenet, Pere Ferrer, afirma que volen contribuir a la sostenibil­itat econòmica del sector vitícola a la regió.

Codorníu ha explicat que el 100% del que compraran aquesta verema “està subjecte a contractes plurianual­s per al raïm ecològic, a un preu mínim de 0,44 euros”. A més, incremente­n un 15% el preu del raïm destinat als caves de Guarda Superior ecològic (passen de 0,44 a 0,51 cèntims).

Josep Marrugat, d’Unió de Pagesos, i Jaume Domènech, de Joves Agricultor­s i Ramaders de Catalunya, celebren la pujada, malgrat que “segurament serà insuficien­t per les pujades de costos que estem patint”, assenyalen. ●

Freixenet i Codorníu milloren les condicions després de diversos anys de polèmica

 ?? ra   s   a! ra   "ar #a $   " ?? El cava absorbeix la major part del raïm
ra s a! ra "ar #a $ " El cava absorbeix la major part del raïm

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain