La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La guerra farà que es restringei­xi el repartimen­t de fons a la UE”

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet Lluís Amiguet

Quant ens costarà aquesta guerra? Jo començaria calculant quant ens costaria no fer-la. Rússia ens ha agredit a totes les democràcie­s de la Unió Europea perquè Ucraïna volia ser com nosaltres: Putin ens amenaça.

Però com en pagarà la UE el cost? Afectarà els fons per a Espanya?

Si gastem més per defensar-nos, caldrà gastar menys en altres partides...

Ja estem gastant més en armes: quines partides es retallaran?

Ara hi haurà un debat controvert­it sobre això dins dels estats membres i al mateix Parlament Europeu.

Es retallaran fons en principi destinats a recuperar-nos de la pandèmia?

Aquests fons van ser un instrument excepciona­l per compensar els efectes de la pandèmia i ara hem de calibrar el cost d’aquesta guerra, que restringir­à i redistribu­irà els fons de la Unió Europea.

No estem pagant ja la guerra?

Inflació, costos desbocats de l’energia... Sí, però els ucraïnesos estan sent assassinat­s, violats i bombardeja­ts amb crueltat perquè defensen els nostres valors davant Putin.

No hi hauria ja espai per negociar?

Si llegeix el que Putin i la seva camarilla diuen i planegen, veurà que està al segle XIX i que creu que el que era la Unió Soviètica continua sent la seva esfera d’influència.

Com de gran és aquesta esfera putiniana?

Quan conquerís Ucraïna voldria Moldàvia i continuari­a avançant cap a la Unió Europea: no tenim altra elecció que aturar-lo costi el que costi.

Quan Alemanya sí que en tenia, va decidir dependre del gas rus. No va ser un error?

La construcci­ó del gasoducte North Stream 2 la va començar Schröder i la va continuar, jo crec que és lícit dir que amb menys entusiasme, la cancellera Merkel...

...Que és del seu partit.

Avui els alemanys sabem que serà un hivern, per la dependènci­a de Putin, dur.

No va advertir la cancellera Merkel que amb aquest gasoducte depenia de Moscou?

Importar gas d’un altre país no és res dolent especialme­nt si has decidit tancar les teves nuclears i abandonar el carbó. Va pensar que el gas rus serviria d’energia alternativ­a durant la transició a les energies verdes.

No van desconfiar de Putin vostès, els alemanys, després de la invasió de Crimea?

La UE sí que va canviar la relació amb Rússia llavors i Alemanya hauria d’haver canviat la seva també. Alemanya va subestimar el fet que els nostres aliats veien aquella dependènci­a de Moscou com una debilitat geoestratè­gica i va insistir a ignorar-los i veure-la només com una operació comercial.

És bona notícia –deixi’m donar-ne una– que Kíiv i Moscou pactin la sortida del gra?

És bona notícia, però petita, perquè la major part de la collita ucraïnesa està perduda i això té ja repercussi­ó als països que en depenen. Ens hem de preparar per pal·liar una crisi alimentàri­a global.

Vostès defensen més despesa en armes i exèrcit: sap que això aquí no dona vots?

Ho sabem, però el cert és que no gastàvem prou en defensa. Espanya no gastava prou. I el meu país, Alemanya, ha aprovat una despesa addicional imprescind­ible de 100.000 milions. Quan crema casa teva, has de gastar en més bombers.

I deixar de pagar escoles i metges?

Pagarem així seguretat, llibertat i democràcia, sense les quals no hi ha res. I per gestionar aquesta despesa necessitem una dimensió europea, que aquest és el gran projecte de la UE perquè de veritat sigui una unió i ha d’estar acabat en una dècada.

Però que no ens defensa l’OTAN?

Hem d’enfortir el pilar europeu dins de l’OTAN i això no és duplicar-la, és enfortir-la fins a compartir el cost de la nostra defensa. La Unió Europea té un enorme soft power,

influència i prestigi econòmic i polític, però necessitem hard power, poder militar. I finalment un exèrcit ja no d’estats, sinó plenament europeu.

No hauríem d’apaivagar qui disposa d’arsenal nuclear?

La millor manera de fer-ho és deixar-li clar que no dubtarem a utilitzar-lo contra ell també. I per això necessitem l’OTAN.

A Brussel·les enyora la política alemanya?

La política europea a Brussel·les és menys confrontac­ional que l’alemanya. A Europa el diputat és més influent que a cada país, on manen més els partits.

Brussel·les encara és una destinació remota per a un polític destacat al seu país?

Cada vegada està més clar que el que es decideix a Brussel·les afecta cada europeu en el seu dia a dia. I la UE és com el wifi: només es troba a faltar quan falta.

Quan falta?

Travessar fronteres durant la pandèmia, per exemple, va ser un calvari que va fer que molts redescobri­ssin i beneïssin la UE.

 ?? Mané Espinosa ??
Mané Espinosa
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain