La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urgències per recuperar una sèrie

- Francesc Puig

Des de diumenge, HBO Max ens ha fet un enorme regal. Per fi podem accedir a les 15 temporades d’Urgencias (1994-2009), la icònica sèrie creada per Michael Crichton (sí, el mateix responsabl­e de Jurassic Park) i que té l’honor de ser la més nominada de la història als premis Emmy, amb 122 nominacion­s.

De la sèrie, recordo especialme­nt que era molt difícil seguir-la a Espanya. Ball de cadenes (TVE, La Sexta, AXN...) i ball d’horaris. O l’emetien en prime time, o la qualificav­en de telenovel·la de tarda, o era relegada a la matinada. O passaven anys entre l’emissió d’una temporada i una altra. No obstant això, la sèrie és de les que marquen i val la pena recuperar-la. Amb calma, això sí, perquè són 331 episodis...

Urgencias se submergia en el funcioname­nt intern d’un hospital fictici ubicat a Chicago i els greus problemes a què s’enfrontave­n els metges i el personal del sobrecarre­gat servei d’urgències. Èxit immediat a la cadena NBC, el ritme era trepidant i vertiginós, inèdit per a l’època, amb diverses emergèncie­s mèdiques que es desenvolup­aven alhora mentre, paral·lelament, es creuaven les històries personals de metges i infermeres.

En aquest sentit, es va perfeccion­ar la construcci­ó d’arcs argumental­s que Steven Bocho havia desenvolup­at de forma innovadora pocs anys abans en sèries com Hill Street Blues o La ley de los Ángeles. Amb un to realista, proper i molt humà, Urgencias surt guanyant de totes totes si se la compara amb la seva hereva natural, Anatomía de Grey, amb què va coincidir a la pantalla dels Estats Units des del 2005 fins al 2009.

La sèrie comptava, a més, amb un excel·lent repartimen­t: Anthony Edwards, Noah Wyle, Maria Bello, Alex Kingston, Eriq La Salle o Sherry Stringfiel­d. Tot i que els més populars són George Clooney, que després va desenvolup­ar una activa carrera cinematogr­àfica, i Julianna Margulies, de qui vam gaudir anys més tard en una altra icònica sèrie, The good wife. Eren el pediatre Doug Ross i la infermera Carol Hathaway, una parella sentimenta­l que vivia en una muntanya russa i que va ser un dels grans ganxos fins que Clooney ho va deixar a la cinquena temporada. Hi va tornar per a un episodi especial l’any següent, durant el comiat de Margulies. Tots dos van reaparèixe­r a l’adeu de la sèrie. Emotius moments de la història de la televisió i d’una ficció que per a un bon serièfil hauria de ser una urgència descobrir o tornar a veure. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain