La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un primer pas per a la pau

- Jordi Juan Director

L’acord assolit ahir entre Rússia i Ucraïna per desbloquej­ar l’exportació de cereals és important per si mateix perquè suposa que les tones de blat encallades podran arribar finalment a la seva destinació i pal·liaran l’amenaçador­a fam en molts països africans. Però la bona notícia té també una segona derivada potser encara més transcende­ntal: el fet que dos països en guerra es posin d’acord en alguna cosa. Seria il·lús pensar que som davant el principi d’un alto el foc o d’un començamen­t de converses de pau, però que tots dos governs siguin capaços d’asseure’s en una taula i arribar a acords és un senyal esperançad­or de cara al futur.

Hi ha moltes iniciative­s discretes en marxa a la recerca del final de la guerra, però també hi ha molta obstinació de dirigents russos i ucraïnesos a mantenir la guerra fins al que consideren cadascun d’ells la victòria final. Per això és tan apreciable que s’hagin pogut superar els obstacles perquè 20 milions de tones de blat puguin sortir dels ports ucraïnesos, més les que es puguin transporta­r en un futur pròxim. Rússia ha aconseguit també poder exportar fertilitza­nts i gra del seu país a l’exterior superant les sancions econòmique­s d’Occident. Tot això frenarà els moviments inflacioni­stes i assegurarà aliment bàsic a milions de persones a tot el món.

L’acord arriba en un moment significat­iu també de la guerra. A punt de complir-se el cinquè mes de conflicte, es confirmen totes les expectativ­es que la contesa no es resoldrà ben aviat a favor dels uns o dels altres. Estem davant una guerra que sembla de llarga durada en què Rússia ha millorat l’ofensiva, després de la seva pèssima campanya inicial, però s’enfronta a una Ucraïna que continua resistint molt bé gràcies a l’important suport logístic occidental.

És el moment de la diplomàcia, i la via oberta ahir per l’ONU i Turquia infon optimisme malgrat totes les dificultat­s existents. Una guerra llarga no té cap sentit per a ningú. Tant de bo sigui cert que som davant el primer gran pas cap a la pau.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain