La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tous s’acosta als ingressos precovid i guanya 22 milions

L’empresa factura 384 milions el 2021, un 17% més

- Blanca Gispert

Tous està recuperant el negoci previ a la pandèmia de la covid, que va afectar durament el sector de la joieria i la moda en general.

La companyia catalana, propietat de la família Tous, va ingressar 384 milions d’euros el 2021, segons un comunicat que ahir es va fer públic. Això suposa un creixement d’un 17% respecte a l’any 2020, quan l’empresa va facturar 318 milions, tal com el 2021 va assegurar el conseller delegat, Carlos SolerDuffo, en una entrevista a La Vanguardia en què també va deixar constància que la firma va ingressar 487 milions el 2019.

Amb aquestes xifres és evident que Tous ha iniciat el camí cap a la recuperaci­ó. També ho demostra el benefici net obtingut, de 22,3 milions, mentre que l’ebitda (benefici brut d’explotació) ha estat de 80,7 milions.

La plantilla, de 4.000 treballado­rs, s’ha distribuït a la seu central de Manresa –on Tous va arrelar fa més de 100 anys– i en 700 punts de venda, una xifra que s’ha mantingut estable respecte al 2020. La presència internacio­nal de la marca, coneguda pel seu icònic osset, continua sent notable. Es pot trobar en 46 països, després d’abandonar Romania, Bulgària, Oman, Ghana i Kuwait el 2020 per enfocar-se en mercats estratègic­s.

A Rússia, un dels cinc mercats principals, Tous hi ha anunciat plans per traspassar les seves 32 botigues pròpies a socis franquicia­ts. El motiu d’aquesta decisió rau en la incertesa geopolític­a arran de la guerra amb Ucraïna. La firma calcula haver finalitzat el traspàs a finals d’aquest any, segons fonts properes a l’empresa (els directius no estaven disponible­s).

La decisió afectarà més de 100 treballado­rs i també implicarà el tancament del canal de venda en línia. A partir de llavors, la companyia vendrà les seves joies mitjançant distribuïd­ors internacio­nals. No només als 32 establimen­ts traspassat­s, sinó també a les 23 franquície­s que ja tenia al país i que continuara­n l’activitat amb normalitat. A Ucraïna, l’empresa té presència a través d’un soci franquicia­t que ja ha reobert sis de les nou botigues que hi ha al país.

Pel que fa a aquest exercici, la companyia no en dona previsions. Destaca la forta aposta pel canal en línia, que representa un 20% dels ingressos, i el pla estratègic Tous Next, que ha provocat una reorganitz­ació de la logística i la remodelaci­ó de la seu central. ●

A Rússia, un dels mercats principals, la firma traspassar­à les 32 botigues pròpies a socis franquicia­ts

 ?? Llibert Teixidó ?? La presidenta, Alba Tous, i el conseller delegat, Carlos Soler-Duffo
Llibert Teixidó La presidenta, Alba Tous, i el conseller delegat, Carlos Soler-Duffo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain