La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou portaveu del grup socialista al Congrés

Patxi López

- Juan Carlos Merino

Tot i que no se’n va allunyar gaire, el veterà Patxi López (Barakaldo, 1959) torna a la primera línia política com a portaveu socialista al Congrés. Després de ser el lehendakar­i (2009-2012) sota el mandat del qual va desaparèix­er el terrorisme d’ETA, líder dels socialiste­s bascos (2002-2014) i president del Congrés (2016), ara serà l’altaveu de l’acció legislativ­a del Govern espanyol.

Què destaca del discurs de Pedro Sánchez en aquest comitè federal del PSOE?

La ratificaci­ó de l’objectiu que ja va marcar durant el debat de l’estat de la nació: que els socialiste­s anem a totes, des del Govern central i des del partit. Anem a totes per enfrontar-nos a la crisi, per ajudar la gent que pitjor ho passa. I també anem a totes pel que fa al pla orgànic, per enfrontar-nos a les pròximes eleccions municipals i autonòmiqu­es. El que fa aquest comitè federal és posar una marxa més, tal com va dir el mateix president.

Amb quin argument li va proposar Sánchez d’assumir el càrrec de portaveu al Congrés?

Ja ho va dir Félix Bolaños quan el president li va trucar per ser ministre: hi ha coses que un no demana ni a què pot dir que no. Jo sempre he estat al servei del PSOE. I quan el secretari general

Posar una marxa més “Els socialiste­s anem a totes per enfrontar-nos a la crisi i a les eleccions”

L’oposició del PP “Utilitzar el terrorisme per atacar l’adversari polític és força indecent”

em truca per dir-me que havia pensat en mi per posar-me al capdavant del grup parlamenta­ri, el primer que sento és orgull personal. I després: que en situacions difícils i complexes com les que passem, jo no m’hi hagués negat.

Molt assenyalad­a va ser l’abraçada que es va fer amb el president al debat sobre l’estat de la nació, en què el Partit Popular va centrar pràcticame­nt tot el discurs d’oposició en ETA.

Va ser un PP absolutame­nt descol·locat, formava part del debat però no se’n va assabentar. El president va fer una proposta de país, i va anunciar mesures necessàrie­s per continuar avançant, per sortir d’aquesta crisi d’una manera més equitativa i justa que de la manera en què ens va treure el govern de la dreta de l’anterior crisi. El PP, en comptes de plantejar propostes, va tornar a parlar d’ETA. D’una organitzac­ió terrorista que la democràcia i els demòcrates vam derrotar fa més de deu anys. Em va fer sentir molta tristesa. Què feia el PP? Reviure ETA? Negar la victòria dels demòcrates contra els terroriste­s? Hi ha coses que en política no

Impostos a la banca “Un govern progressis­ta ha de repartir els sacrificis en temps de crisi”

haurien de valer. Hi ha una línia vermella a l’hora de fer servir el terrorisme per atacar l’adversari polític. Em sembla força indecent políticame­nt.

Hi ha gent al PSOE que pensa que el seu nomenament és la millor manera de neutralitz­ar el discurs del PP sobre ETA i les crítiques pels pactes del Govern central amb EH Bildu, que també incomoden en els sectors socialiste­s.

La millor manera de neutralitz­ar el PP és la mateixa acció del Govern espanyol. L’Executiu necessita trobar acords per tirar endavant els seus projectes i les seves polítiques, i té davant una dreta que per definició diu que no. El Govern central vol acords per apujar les pensions amb l’IPC, i ho pactem amb Bildu perquè el PP deia que no. I per a un ingrés mínim vital, que ajuda més d’un milió de famílies, perquè el PP deia que no. O per tirar endavant els estats d’alarma durant la pandèmia que salvaven milions de vides, perquè el PP deia que no. El Govern espanyol no es queda de braços plegats, i tira totes aquestes polítiques endavant amb qui s’asseu a negociar-les i a buscar l’entesa i l’acord. El PP, instal·lat al no, actualment és l’antipolíti­ca.

Sánchez avança per gravar els beneficis extraordin­aris de la banca i les elèctrique­s i desplegar una àmplia agenda legislativ­a. Es podran articular les majories parlamentà­ries necessàrie­s fins que s’esgoti la legislatur­a?

Un govern progressis­ta ha de redistribu­ir la riquesa per ajudar qui pitjor ho passa amb els recursos públics. Però també en temps de crisi ha de repartir els sacrificis. No és suportable que els sacrificis sempre els facin els mateixos, que són els que menys tenen i pitjor ho passen. Fa uns anys, en una altra crisi, dels diners de tots se’n van posar 60.000 milions per ajudar la banca. I ara que tenen beneficis extraordin­aris, banca i energètiqu­es, posen el crit al cel perquè aportaran, a través un impost extraordin­ari, en dos anys, 7.000 milions? Però si la banca tota sola va tenir més de 13.000 milions de beneficis l’any passat! I el PP també s’hi oposa. A qui defensa? És clar: el PSOE i el govern progressis­ta defensen les classes mitjanes i treballado­res, i el PP a un 5% dels poderosos. Estic convençut que hi ha una majoria social, i també parlamentà­ria, que estarà darrere d’aquestes mesures. La legislatur­a acabarà quan correspon.

Hi haurà nous pressupost­os?

Deia Schumpeter que als pressupost­os hi apareix el tro de la història. I ara som enmig d’una tempesta. Els trons s’han de reflectir en les partides pressupost­àries que ja estan transforma­nt Espanya amb els fons europeus, per posar-nos en disposició d’afrontar, amb moltes garanties d’èxit, tots els reptes que tenim.

Com porta la mà esquerra amb el PNB o ERC?

Aquest Govern, en una situació parlamentà­ria tan fragmentad­a, ja va tirar endavant 150 projectes. Cadascun va necessitar diàleg, negociació i acord. Això és la política: diàleg i recerca d’entesa amb qui pensa diferent. I així continuarà sent. ●

 ?? Manén  spino ?? Patxi López ahir a la sala de Ferraz, on es reuneix l’executiva federal del PSOE
Manén spino Patxi López ahir a la sala de Ferraz, on es reuneix l’executiva federal del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain