La Vanguardia (Català-1ª edició)

La màgia del bufet olímpic

L’autor d’aquesta sèrie, integrant del gabinet de premsa del COOB, remena en l’infinit bagul dels records de Barcelona’92

-

S’obren les portes dels menjadors del bufet lliure més gran de Barcelona, amb més de 3.200 places a la Vila Olímpica i 1.500 al Port Olímpic. S’ofereixen aliments de totes les cultures i amb servei les 24 hores. Tot està preparat per alimentar els 9.356 atletes que participar­ien en els Jocs, procedents de 170 països.

L’organitzac­ió té previst distribuir al llarg de tot el calendari dels Jocs fins a 800.000 àpats, que és un servei totalment de franc per primera vegada en les organitzac­ions olímpiques. Aquesta gratuïtat total va ser una concessió de la candidatur­a de Barcelona’92, fruit de la competènci­a que es va establir per aconseguir la nominació –a veure qui en dona més– davant París, Belgrad, Brisbane, Birmingham i Amsterdam.

Tot està disposat, i el director de la Vila, Armand Calvo, inaugura el servei el dia de l’arribada de les primeres delegacion­s.

Tot funciona a la perfecció, fins que les illes d’aliments, sobretot les de fruites, verdures i postres, es comencen a buidar. Només és el primer dia i hi ha hagut un consum molt per sobre del que es preveia malgrat el nombre encara baix d’atletes ja residents.

Salten totes les alarmes.

La divisió d’alimentaci­ó del COOB de seguida reclama una reposició immediata, i des dels magatzems s’organitza el transport d’urgència.

Què està passant? Han fallat els estudis i les previsions? L’explicació era que les primeres delegacion­s que van arribar –que curiosamen­t també van ser les últimes que se’n van anar– procedien de països on la disponibil­itat gratuïta d’aliments no és gaire habitual. I una pila de joves atletes van posar en dubte que aquella abundància exhibida als bufets pogués ser permanent al llarg de la seva estada en els Jocs Olímpics. Així doncs, preveient una hipotètica escassetat, de tornada del restaurant a l’habitació havien fet una gran provisió de reserves.

L’endemà, alhora que es reposaven les illes d’aliments, es van establir controls per evitar que sortissin reserves de menjar. I quan els esportiste­s van veure, a més, que la disponibil­itat es mantenia permanentm­ent, l’acaparamen­t es va aturar de cop.

S’havia superat la crisi de l’alimentaci­ó, però tot seguit es va desencaden­ar una altra situació d’alarma, conseqüènc­ia de la primera... Tenia a veure amb el servei de neteja, perquè els quilos i quilos d’aliments peribles acumulats a les habitacion­s, que no disposaven de neveres, es deterioren i s’acaben acumulant en papereres i galledes d’escombrari­es de la Vila Olímpica.

La nova emergència està servida i ara cal organitzar equips de neteja per respondre a una extraordin­ària recollida dels aliments fets malbé, que havien fet el recorregut des del restaurant fins a les habitacion­s, i d’allà a les escombrari­es.

Curiosamen­t o no, aquells mateixos dies es va requerir al servei mèdic d’urgència de la Vila l’atenció per a un atleta de marató que presentava una indisposic­ió greu. Després de les pertinents anàlisis i exploracio­ns es va diagnostic­ar que patia una greu indigestió per consum excessiu d’aliments els dies previs. ●

Molts atletes van fer una gran provisió de reserves d’aliments que va obligar a establir controls

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain