La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els belgues de Still Life, el gran descobrime­nt d’Avinyó

-

És tan senzill que fa por, però a la porta del teatre hi ha una trentena de persones que fan cua per veure si s’allibera una entrada de Flesh, l’espectacle creat per Sophie Linsmaux i Aurelio Mergola (Still Life) que està entusiasma­nt el públic del 76è Festival d’Avinyó. Tot i ser belgues, no havien trepitjat mai la ciutat provençal, ni tan sols cap teatre públic francès durant l’any. Tanmateix, quan parlem de teatre contempora­ni, els belgues sempre triomfen, encara que arribin quan el certamen s’acaba, que hi hagi artistes dels cinc continents al teu voltant i que la teva proposta sigui teatre gestual, sense text, sense ganes de fer riure, però sense evitar-ho.

Flesh són quatre micropeces que ens parlen de les transferèn­cies simbòlique­s que es produeixen en les relacions familiars, amoroses i d’amistat. Què passa si la teva parella es canvia la cara per ser més guapo? Si el teu germà vol emportar-se més cendres de la mare morta que tu? Linsmaux i Mergola plantegen situacions com aquestes amb molta mala bava i no defugen temes espinosos com la mort.

A Avinyó es parla del retorn de Bèlgica, de la nova onada d’artistes belgues que aviat inundarà Europa. Miet Warlop, que serà al Lliure la temporada que ve, ha meravellat amb One song, quart capítol de les Històries del teatre que està produint Milo Rau des de Gant. I Jan Martens, que va ser al Mercat de les Flors fa uns mesos, també ha satisfet amb Futur proche. Teatre i dansa d’avantguard­a, respectiva­ment. Però la companyia Still Life és la que, segur, aconseguir­à fer voltar més el seu espectacle els propers mesos. Perquè fer riure alhora que actives artísticam­ent el cervell és una cosa que està a l’abast de pocs.

En canvi, la proposta del xinès Meng Jinghui, la interessan­t El setè dia, va arrencar poques rialles. A partir de la novel·la de Yu Hua, autor editat a Males Herbes i Seix Barral, aquest espectacle és un viatge corprenedo­r per la vida d’un home. Durant els set dies posteriors a la seva mort, repassa la seva vida i ens l’escup amb música en directe, performanc­e i unes interpreta­cions molt al límit. S’havia de veure. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain