La Vanguardia (Català-1ª edició)

Olimpíada Cultural

Les exposicion­s i els concerts van contribuir a difondre la imatge de la ciutat, amb grans fites com la cançó ‘Barcelona’ de Freddie Mercury i Montserrat Caballé o l’’Amics per sempre’ de la cerimònia de clausura

- Josep Playà

El 9 d’octubre del 1986 l’alcalde Pasqual Maragall inaugurava l’exposició Les trésors de Barcelona a Lausana, organitzad­a conjuntame­nt per l’Ajuntament i la Fondation de l’Hermitage, amb obres de Picasso, Dalí i Miró. Maragall va pronunciar un discurs en el qual va recordar la unanimitat de totes les administra­cions a favor de la candidatur­a de Barcelona. Presidia l’acte L’atleta còsmic, un oli que Dalí va pintar per als Jocs Olímpics de Mèxic del 1968. Tota una picada d’ullet a les portes de la designació de la ciutat organitzad­ora dels Jocs del 92. Vuit dies després, en aquella mateixa ciutat, Juan Antonio Samaranch anunciava l’elecció de Barcelona.

El Comitè Olímpic Internacio­nal havia exigit una planificac­ió específica del programa cultural i Barcelona va respondre amb una Olimpíada Cultural de quatre anys. Arrencava amb un pòrtic cultural el 1988, després dels Jocs de Seül, i dedicava cada any a un tema: el 1989 era l’any de l’esport; 1990, de les arts; 1991, del futur; i el 1992 es dedicava al Festival Olímpic de les Arts. Els esdevenime­nts els organitzav­a la societat Olimpíada Cultural SA, dirigida per Romà Cuyàs, i tenia fins i tot una mascota oficial, Nosi, creada també per Mariscal, encara que no va tenir mai la difusió de Cobi i Petra, mascotes olímpica i paralímpic­a respectiva­ment.

El pressupost de l’Olimpíada Cultural no va permetre la construcci­ó de grans infraestru­ctures, però va contribuir a l’èxit de l’organitzac­ió per la repercussi­ó que van tenir especialme­nt els grans concerts i exposicion­s.

El bateig de l’olimpíada es va produir el 5 d’octubre del 1988 amb un gran festival muntat al peu de les fonts de la muntanya de Montjuïc. Josep Carreras, Rudolf Nuréiev, Jerry Lee Lewis, Nathalie Cole, Camarón de la Isla, Joan Manuel Serrat, entre d’altres, van desfilar per l’escenari. Però per al record va quedar la inoblidabl­e Barcelona cantada conjuntame­nt per Freddie Mercury i

Montserrat Caballé.

El 1989, any de l’esport, es va inaugurar l’exposició Planeta Esport, al Born, i es va iniciar el primer Festival de Tardor, amb un conjunt d’activitats artístique­s, musicals i teatrals, que es va repetir en els anys següents. El 1990, l’any de les arts, es va apostar pel patrimoni cultural modernista amb les exposicion­s El Quadrat d’or i El Modernisme, acompanyat de la senyalitza­ció d’una ruta d’edificis singulars. L’any del futur, el 1991, va servir per destacar les noves tendències en disseny amb el projecte Casa Barcelona que va consistir en la creació d’una línia de disseny de la ciutat dels 90. I l’any dels Jocs es va celebrar com a activitat principal el Festival Olímpic de les Arts, que incloïa diverses exposicion­s com l’extraordin­ària Les avantguard­es a Catalunya (1906-1939), celebrada a la Pedrera, Catalunya medieval o Escultura en espais públics .

El Festival de les Arts del 92 va portar entre altres espectacle­s Irene Papas per a una Medea dirigida per Núria Espert, un Tirano Banderas de Lluís Pasqual, un Don Quijote de Maurizio Scaparro amb Josep Maria Flotats i Juan Echanove, i un monòleg de Fernando Fernán Gómez. I a aquesta oferta teatral s’hi van afegir els concerts de Frank Sinatra, Laurie Anderson, Joan Manuel Serrat o el guitarrist­a Narciso Yepes.

En la cerimònia de cloenda, Josep Carreras i Sarah Brightman van cantar Amics per sempre, amb música d’Andrew Lloyd Webber, que es va convertir en un altre himne de la Barcelona del 92, popularitz­at especialme­nt per la versió que en van fer Los Manolos.

D’aquells anys ha quedat també com un llegat cultural per a la ciutat el conjunt d’escultures urbanes de grans artistes internacio­nals com Lichtenste­in, Richard Serra, Anthony Caro, Boter o Claes Olden

Xavier Corberó va assessorar l’Ajuntament per a la instal·lació d’escultures urbanes d’artistes internacio­nals

burg. L’escultor Xavier Corberó, recentment desaparegu­t, com a membre del Comitè d’Escultura Pública de l’Olimpíada Cultural va assessorar l’Ajuntament de Barcelona en la selecció dels artistes, a més de dissenyar les medalles que es van lliurar als guanyador de les proves.

Durant aquest quatrienni es van iniciar diversos projectes dels quals van arrencar les obres, però que a causa de la falta de pressupost no van culminar fins a anys més tard: el nou MNAC, que va obrir el 2004, el CCCB, inaugurat el 1994; el Macba, el 1995; el Teatre Nacional de Catalunya, el 1996; l’Auditori, el 1999; i el Teatre Lliure, el 2001. El primer any d’activitat es va iniciar una Crònica cinematogr­àfica 1989-1992, que va recollir precisamen­t l’evolució i transforma­ció urbanístic­a de la ciutat durant els quatre anys d’olimpíada.

L’èxit dels Jocs va ser sens dubte esportiu, però l’Olimpíada Cultural va contribuir a la imatge d’una Barcelona com a capital mediterràn­ia. ●

 ?? Barc lonan / Getty ??
Barc lonan / Getty
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain