La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Sud no segueix la línia dels EUA

La guerra d’Ucraïna ressuscita l’esperit del Moviment de Països No-alineats

- La Seg naa de Xaxàs

Els països del sud global, on viuen dos terços de la humanitat, no donen suport a Ucraïna. No, almenys, de manera expressa. La majoria van votar a favor de les resolucion­s de les Nacions Unides contra la invasió russa i es van solidaritz­ar amb el poble ucraïnès, però gairebé cap no va estar a favor de les sancions econòmique­s o de suspendre Rússia del Consell de Drets Humans.

Els arguments morals que esgrimeixe­n els EUA i la UE per ajudar Ucraïna tenen poc recorregut al sud de l’Equador, i passa el mateix amb els arguments geopolític­s. La idea que és una lluita de les democràcie­s contra les autocràcie­s es desmunta per si sola quan, per exemple, apareix el president nord-americà, Joe Biden, picant de punys amb el príncep hereu saudita, Muhammad bin Salman, a Jiddah.

Tot i això, per sobre de les valoracion­s morals i personals hi ha les raons econòmique­s. Els EUA necessiten que l’Aràbia Saudita augmenti la producció de petroli perquè baixi el preu del barril. A més, la Xina i Rússia tenen un pes important i creixent a l’Orient Mitjà, l’Àfrica, el sud-est asiàtic i Amèrica Llatina. La Xina aporta infraestru­ctures i recursos financers. Rússia, energia, aliments i fertilitza­nts, a més de seguretat en alguns dels països d’aquestes regions.

Després entra en joc el doble criteri. “Els Estats Units van envair l’Iraq el 2003 amb pretextos falsos”, recorda el professor Amitav Acharya de la Universita­t Americana a Washington

DC. “Va ser una agressió sense provocació prèvia de l’Iraq. Aleshores quants països occidental­s van imposar sancions als EUA?”, es preguntava aquest especialis­ta del sud global dilluns a la seu del Cidob.

“Els països asiàtics, africans i llatinoame­ricans –explica Acharya– no veuen Rússia com una amenaça existencia­l. Li passa el mateix a la Unió Europea amb la Xina. Per això la UE busca un diàleg amb la Xina que els EUA no acaben d’entendre, mentre que el sud global demana una entesa amb Rússia”.

Macky Sal, president del Senegal i de la Unió Africana, es va reunir el 3 de juny amb Vladímir Putin a Sotxi, on va assegurar que “treballem pel diàleg i volem la pau”. El president rus li va agrair la visita i va recordar la llarga tradició diplomàtic­a de Rússia i la Unió Soviètica a l’Àfrica.

L’URSS va defensar la descolonit­zació dels pobles africans i va tenir un pes important en molts governs i moviments d’esquerres. La milícia del Congrés Nacional Africà, per exemple, s’entrenava a l’Odessa soviètica –avui ucraïnesa– per enderrocar el govern racista sudafricà. El Kremlin va sostenir una oposició ferma a l’apartheid molt abans que els països occidental­s.

L’URSS va explotar l’antiimperi­alisme durant la guerra freda, el mateix que ara fa Putin. La paradoxa que la invasió d’Ucraïna és un pas per recuperar l’antic imperi soviètic es

L’argument de la lluita contra les autocràcie­s cau quan Biden es reuneix amb Bin Salman

El Sud depèn de l’energia, els aliments i els fertilitza­nts russos, i les sancions el castiguen molt

dissol en l’àcid de la propaganda russa. Els espais d’informació del sud global, com demostra un estudi de la Brookings Institutio­n, pateixen el bombardeig de la desinforma­ció russa.

L’antiimperi­alisme, així mateix, continua tenint un pes important a Àsia, l’Àfrica i Amèrica Llatina, on els règims que es doblegaven als EUA estan en retrocés. La Xina i Rússia, sense ser amics, semblen aliats més solvents. Ho demostren, almenys, en les votacions a les Nacions Unides i altres organismes internacio­nals, on no sempre tenen el suport dels EUA. A la resolució que va aprovar l’Assemblea General de l’ONU quan va condemnar la invasió russa hi van donar suport 28 dels 34 països de l’OEA, però només un –les Bahames– dona suport a les sancions.

Els països llatinoame­ricans –com molts altres del sud global– no creuen que les sancions siguin una eina a favor de la justícia, sinó de l’hegemonia dels EUA. Cuba i Veneçuela en són dos exemples. Les sancions contra aquests estats persegueix­en un canvi de règim que afavoreixi els interessos de Washington mentre causen un greu perjudici social a la població local.

El Brasil i Mèxic, les dues

 ?? ALEXANlEa EaMOCHENKO / aeuters ?? Un blindat rus a la regió ucraïnesa de Zaporíjia
ALEXANlEa EaMOCHENKO / aeuters Un blindat rus a la regió ucraïnesa de Zaporíjia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain