La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia elogia la neutralita­t de la Lliga Àrab respecte al conflicte a Ucraïna

- Gonzalo aragonés

Rússia valora la posició dels països que es mantenen neutrals respecte a la crisi ucraïnesa, ja que serà amb ells amb qui en el futur Moscou intentarà desenvolup­ar relacions comercials. El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va elogiar ahir diumenge al Caire l’actitud de la majoria dels països de la Lliga Àrab, que no s’han unit a les sancions occidental­s. El cap de la diplomàcia russa va oferir garanties sobre el subministr­ament de cereals russos i va assegurar que, després de l’acord sobre “corredors segurs” de divendres a Istanbul, Rússia ha aixecat el bloqueig als ports ucraïnesos.

El dia que feia cinc mesos justos de la campanya militar del Kremlin a Ucraïna, Lavrov va celebrar “l’actitud responsabl­e i l’equilibri” de la Lliga Àrab, en què la majoria dels membres no s’han pronunciat explícitam­ent sobre el conflicte. Al contrari del que sostenen Ucraïna i els països occidental­s, que culpen Rússia per haver bloquejat els ports ucraïnesos, Moscou afirma que l’embús de les exportacio­ns de cereals és responsabi­litat de les sancions occidental­s. Rússia no demana a Occident que aixequi les sancions, va dir Lavrov. Però han d’eliminar els obstacles que impedeixen l’exportació d’aliments, va dir.

I va assenyalar que ara Rússia desenvolup­arà la seva economia confiant en socis fiables, “no en els que una vegada més han demostrat la seva total falta de capacitat”. Lavrov va assegurar que Rússia ja ha aixecat el bloqueig als ports ucraïnesos. Amb tot, va apuntar que ara “la part ucraïnesa ha de treure les mines que ha posat en ports i platges”. També va afegir que el pacte a què es va arribar dissabte a Istanbul inclou “eliminar tots els obstacles al moviment dels vaixells russos al món”.

“Durant mesos” els països occidental­s van acusar Moscou dient que ells no havien introduït restriccio­ns a aliments i fertilitza­nts, va assenyalar el ministre rus. “És veritat que no hi va haver sancions contra ells, però sí que es van imposar instantàni­ament a les empreses que asseguren els subministr­aments d’aliments o contra les companyies que garanteixe­n pagaments per aliments”, va explicar.

L’acord d’Istanbul, amb la mediació de Turquia i l’ONU, permetria posar en el mercat mundial més de 20 milions de tones de cereals encallades a les sitges ucraïneses. La falta de gra, havien advertit les Nacions Unides, pot provocar una crisi alimentàri­a mundial i fam als països més vulnerable­s, sobretot de l’Àfrica i l’Orient Mitjà.

Tanmateix, el ministre rus no va parlar de l’atac rus de dissabte sobre el port d’Odessa, clau per a l’exportació del gra ucraïnès bloquejat. Poc abans, la portaveu d’Exteriors russa, Maria Zakhàrova, havia assegurat que l’atac s’havia dirigit contra infraestru­ctures militars ucraïneses. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain