La Vanguardia (Català-1ª edició)

França multarà la publicitat lluminosa nocturna en nom de l’estalvi energètic

- Eusebio Val

França comença a prendre mesures d’estalvi energètic severes per si eventualme­nt es produeix una escassetat de gas i d’electricit­at a Europa, a partir de la tardor, per culpa de la guerra d’Ucraïna i de la tensió amb Rússia. Hi haurà multes a les botigues i grans magatzems que tinguin les portes obertes mentre funciona l’aire condiciona­t o la calefacció. També se sancionarà la publicitat lluminosa entre la 1 de la matinada i les 6 del matí.

El president Emmanuel Macron va preparar el terreny, fa uns dies, i va anunciar que es posaria en marxa un pla de “sobrietat energètica” per fer front a l’actual crisi geopolític­a. La iniciativa comença a prendre forma. La ministra de la Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, en una entrevista publicada ahir a Le Journal du Dimanche, va recordar que la intenció és reduir en un 40% el consum d’energia d’aquí al 2050. Fins al 2024 la meta és baixar el consum un 10%.

La ministra va anunciar dos decrets que preveuen multar amb fins a 750 euros les superfície­s comercials que no tanquin les portes mentre fan servir l’aire condiciona­t o la calefacció. Es prohibirà, a més, la publicitat lluminosa nocturna a la nit, excepte a estacions de tren i aeroports.

Algunes ciutats s’han avançat amb ordenances municipals per contenir el malbaratam­ent energètic que suposa tenir portes obertes amb climatitza­ció. Ja ho han dut a terme París, Lió, Besançon i Bourg-en-Bresse. La multa a la capital serà de 150 euros a partir d’avui.

Un tall del subministr­ament rus de gas afectaria poc França de manera directa, ja que té diversos proveïdors, entre ells Noruega. L’electricit­at francesa procedeix, en gairebé un 70%, de les centrals nuclears, si bé aquest parc atòmic està envellit i la meitat de les instal·lacions estan aturades per problemes tècnics o mantenimen­t. Atesa la solidarita­t europea si s’atura el flux gasístic rus, França sap que també podria patir, de retruc, problemes de subministr­ament.

La política energètica francesa té algunes contradicc­ions. L’objectiu polític és incrementa­r la cobertura a través d’energies renovables com l’eòlica, però l’oposició ciutadana als molins de vent és forta, per motius paisatgíst­ics, en el cas d’instal·lacions terrestres, i ecològics, en les situades al mar. Tampoc no s’entén gaire bé que, per contrarest­ar la inflació, l’Estat estigui subvencion­ant directamen­t la gasolina i el gasoil amb 18 cèntims el litre.

Conciliar políticame­nt l’estalvi energètic i la necessitat de protegir el poder adquisitiu de la població és de vegades difícil. ●

Sancions de fins a 750 euros a les botigues amb la porta oberta si tenen posat l’aire o la calefacció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain