La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un incendi “explosiu” amenaça per segon cop aquest mes el parc Yosemite

Unes sis mil persones ja han estat evacuades en el foc més gran de Califòrnia

- MIDPINES (EUA) Agències

Un dels parcs referents de Califòrnia crema per segona vegada en pocs dies. Un altre incendi a prop del parc nacional Yosemite (Estats Units) es propaga de manera alarmant i amenaça les seves sequoies gegants. Ja convertit en un dels incendis forestals més grans de l’any a Califòrnia, ha obligat a evacuar fins al moment 6.000 persones i a tallar el subministr­ament elèctric a més de 2.000 llars i negocis.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha declarat l’“estat d’emergència” al comtat de Mariposa, a causa de la situació de “perill extrem per a la seguretat de la vida i la propietat” que està provocant l’incendi. Més de 2.000 bombers lluiten sense aturar-se contra el foc, juntament amb avions i excavadore­s, en condicions difícils, com ara terrenys costeruts i temperatur­es elevades.

Yosemite és un dels parcs nacionals més populars dels EUA, un paratge natural que entre les seves atraccions hi ha el monòlit El Capitán i el bosc Mariposa, on alguns arbres, amb més de 2.000 anys de vellesa, gairebé arriben als 80 metres.

L’incendi, qualificat com a “explosiu” pels experts, va començar divendres a la tarda a la ciutat de Midpines, al comtat de Mariposa, a prop del sud-oest de Yosemite. El foc, d’origen desconegut i en investigac­ió, ja ha devastat unes 4.800 hectàrees, a més de destrossar diferents propietats.

L’incendi ha obligat a tallar carreteres i a evacuar diferents zones, mentre que l’incendi, d’“extrema activitat”, continua sense control, segons el servei de bombers de Califòrnia.

“S’està movent molt de pressa, evacueu-vos per la vostra seguretat”, apuntava a Twitter ahir a la matinada el Cos de

Més de 2.000 llars i negocis no tenen subministr­ament elèctric i hi ha diferents carreteres tallades

Resposta Digital davant Desastres (CEDR, per les seves sigles en anglès). Els funcionari­s citats per Los Angeles Times estimen que probableme­nt portarà una setmana envoltar el perímetre del foc.

Segons el climatòleg de la Universita­t de Califòrnia a Los Angeles, Daniel Swain, el foc “es va propagar significat­ivament en gairebé totes les direccions,en un context d’una càrrega alta de combustibl­e i d’una sequera extrema”. Els testimonis van publicar imatges a les xarxes socials d’un enorme i impression­ant remolí de fum espès que s’enlairava des del bosc, com un tornado, un perillós fenomen pirocúmul que pot alimentar el foc.

Califòrnia ha experiment­at incendis forestals de cada vegada més grans i mortals durant els últims anys, ja que el canvi climàtic ha fet que l’oest sigui molt més càlid i sec els últims 30 anys. Els científics assenyalen que el clima continuarà sent més extrem i els incendis forestals seran més freqüents, destructiu­s i impredicti­bles. ■

 ?? DAVID MCNEW / AF ?? L’incendi va començar divendres a la tarda a la ciutat de Midpines, al comtat de Mariposa, a prop del sud-oest de Yosemite
DAVID MCNEW / AF L’incendi va començar divendres a la tarda a la ciutat de Midpines, al comtat de Mariposa, a prop del sud-oest de Yosemite

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain