La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 54% dels accidents tenen lloc en espais vigilats

-

responsabl­e.“El socorrista no eximeix el pare de vigilar el fill constantme­nt”, explica Bartomeu Casellas, formador de salvament aquàtic a l’institut Pere Alsius de Banyoles.

A les piscines particular­s, un element fonamental, i més si al domicili hi ha nens, és la tanca de la instal·lació. De tots els ofegaments registrats aquest estiu, deu han estat en piscines particular­s, sis més en piscines municipals i sis més en altres instal·lacions, com ara càmpings, hotels, centres d’oci o un club de tennis, que la llei també obliga a disposar de vigilància.

El formador Bartomeu Casellas posa el focus en la tasca dels socorriste­s i en les seves condicions de la seva feina. “Hi ha molta intromissi­ó en el sector i de vega

“La piscina provoca una falsa sensació de control i confiança”, explica el socorrista Sergi Meta

des el socorrista també s’ocupa d’altres tasques, com ara canviar el clor o del bar de la piscina”, explica.

També destaca la distracció humana com a fruit de jornades maratonian­es que redunden en la capacitat de concentrac­ió. “De vegades se sotmeten els socorriste­s a jornades de deu hores diàries els set dies de la setmana, cosa que fa que la seva capacitat de concentrac­ió sigui baixa”, explica.

Un altre element vital per evitar ofegaments és la rapidesa en la intervenci­ó. “Un bon socorrista es llança a la piscina davant qualsevol dubte”, explica Casellas, que dona unes quantes pistes sobre conductes que han de fer reaccionar profession­als del sector i banyistes.

Un “moviment descontrol­at” de braços i peus, tractar d’aixecar el cap per amunt i la desactivac­ió de la parla, que fa que el banyista en conflictes no pugui demanar auxili, són uns quants indicis d’ofegament. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain