La Vanguardia (Català-1ª edició)

El perfil dels ofegats

-

s’han comptabili­tzat més nens ferits de diferent considerac­ió que durant la temporada de bany de fa un any, que es va tancar amb una xifra de 12 ofegaments no mortals, la meitat eren menors.

Davant aquests alarmants nombres, els socorriste­s recomanen una cosa que sembla òbvia, però que han d’estar recordant constantme­nt. No s’ha de treure mai la vista de sobre dels menors en un lloc aquàtic. En una piscina d’una casa particular, el temps que un triga a obrir-li la porta a algú que truca o contestar a un missatge de Whatsapp són suficients perquè es hi hagi un accident amb greus conseqüènc­ies. I per això no cal gaire aigua. Amb un pam n’hi ha prou per a un nadó o un nen que hagi patit una indisposic­ió sobtada i es desplomi sobre la làmina d’aigua. “Un adult sempre ha d’acompanyar el menor i hi ha d’estar molt a prop, fins al punt que el pugui abraçar en qualsevol moment”, exemplific­a Montse Font.

També des de Protecció Civil demanen màxima vigilància per als adults d’edat avançada, a qui es recomana que no es banyin sols. La majoria de les víctimes d’aquestes edats, que solen tenir alguna patologia prèvia, són “ofegats silencioso­s”, persones que es maregen a la superfície de l’aigua i es desplomen sense que ningú els vegi ni els pugui ajudar.

“El principal problema de la piscina és la sensació de control i confiança que moltes persones tenen quan veuen el socorrista i molta gent al voltant. L’usuari tendeix a relaxar-se”, explica el delegat sindical de la UGT i socorrista del Grup Excursioni­sta i Esportiu Gironí (GEiEG), Sergi Meta, que també aconsella als pares a

Dades des del 15 de juny fins al 24 de juliol del 2022

El temps que es tarda a anar a obrir la porta de casa o a contestar a un watsap pot ser fatal

Els nens són els que més ofegaments en piscines pateixen a Catalunya

PER EDAT

7 ofegaments mortals 4 anys

Edat 0

5

10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90

15 ofegaments no mortals

13 eren menors entre 1 i 11 anys

PER LOCALITZAC­IÓ DEL SUCCÉS

Piscines particular­s 5

Piscines municipals

Dades acumulades des del 2014

Total 65 morts 14 15 16 17 18 19 20 21 2022

FONT:

Menors 26 no fiar-se en excés dels sistemes de flotabilit­at com ara els maneguins o les bombolles, ja que poden sortir del cos del nen o punxar-se.

Meta, que més d’una vegada ha hagut de cridar l’atenció a adults que estan parlant o mirant el mò49 71 73 77 80

No mortals

Altres (càmpings, hotels, clubs esportius i centres d’oci)

0 6 bil mentre el nen està sol en remull, explica que en algunes piscines, com ara la que ell vigila, es prohibeix als nens de menys de 14 anys accedir sols a les instal·lacions, i els que es banyen a la piscina infantil sempre han d’anar acompanyat­s d’un adult que se’n faci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain