La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les companyies de busos carreguen contra la gratuïtat de Rodalies

La patronal del sector considera un greuge la mesura temporal i acusa el Govern central de “competènci­a deslleial”

- David Guerrero

Les empreses que gestionen línies d’autobús interurbà a Catalunya treuen foc pels queixals. La gota que ha fet vessar el vas és la gratuïtat que el Govern central ha decretat a Rodalies i trens de mitja distància a partir del setembre i fins al desembre com a mesura per alleujar la pressió de la inflació.

La patronal del sector parla directamen­t de “competènci­a deslleial” de l’Executiu contra el transport amb autobús. Consideren que és un greuge comparatiu sense precedents que un veí de Mataró es pugui desplaçar fins a Barcelona totalment de franc amb tren mentre que si aposta per fer-ho amb autobús hagi de pagar el correspone­nt bitllet, que es mantindrà reduït a un 50% en el mateix període sempre que es facin servir abonaments de l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) o títols multiviatg­e de les companyies. Els bitllets senzills en queden exclosos.

La situació encara és pitjor en aquells llocs on no hi ha opció ferroviàri­a. El president de la Federació Empresaria­l Catalana d’Autotransp­ort de Viatgers (Fecav), José Maria Chavarría, qualifica la mesura de “discrimina­tòria per a les empreses del sector i per a les persones i comarques on l’únic mitjà de transport és l’autobús interurbà”. En aquest sentit, des de la principal associació del sector parlen directamen­t de “marginació d’una part de la població” i alerten del traspàs de viatgers que els pot debilitar a llarg termini si els usuaris que tenen diverses possibilit­ats per triar acaben tornant al tren. En cas que sigui així, hi hauria un retorn a la situació de fa uns anys, abans de que molts veïns de ciutats com Mataró o Vilafranca canviessin el tren per l’autobús després de la creació de línies exprés per carretera que ofereixen temps de trajecte més competitiu­s que el ferrocarri­l. De fet, el bus interurbà és l’únic mitjà de transport públic que aquest any ha aconseguit superar els volums de passatge previs a la pandèmia. Rodalies, en canvi, no ha superat un 90%, per bé que amb la gratuïtat la situació pot canviar de manera considerab­le.

Aprofitant la signatura del conveni de finançamen­t per construir el carril bus d’entrada a Barcelona per la Diagonal des de la B-23 al Consell Comarcal del Baix Llobregat, divendres es van reunir representa­nts de la patronal amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el secretari general de Territori de la Generalita­t, Ricard Font. En la trobada li van traslladar el malestar de les companyies de bus interurbà catalanes, ja que el problema derivat de la gratuïtat de Rodalies s’afegeix a la crisi que arrossega el sector a causa de la caiguda de viatgers durant la pandèmia i l’encariment del combustibl­e els últims mesos.

Un informe elaborat per la patronal amb dades comparativ­es dels balanços financers dels operadors de serveis regulats llança un SOS per l’evolució del cost de la gasolina. Si entre el març i l’abril ja van registrar una desviació de 4,7 milions d’euros respecte al que s’havia pressupost­at, al juny aquesta xifra ja s’havia elevat als 8,8 milions. Unes primeres previsions fa uns mesos vaticinave­n un dèficit de 20 milions a finals d’any,

El transport per carretera lamenta que la bonificaci­ó només al ferrocarri­l margina les poblacions sense tren

Els comptes d’alguns operadors ja fa mesos que estan al límit pel fort increment del cost del combustibl­e

però avui dia ja es parla que vorejarà els 30.

Els comptes dels operadors estan molt tensionats i temen que encara sigui pitjor amb la bonificaci­ó d’un 50% dels abonaments entre setembre i desembre. Aquesta mena de reduccions en els bitllets del viatger són liquidades a posteriori per les administra­cions a les empreses que presten el servei, però ara temen que si les transaccio­ns correspone­nts s’endarrerei­xen més del compte posin en seriosos conflictes la tresoreria de més d’una empresa del sector i es vegin obligats a fer avançament­s de capital o hagin de recórrer a serveis de finançamen­t per garantir la prestació de serveis. ●

 ?? Mos d' quarB  / rcoo use ?? Els últims anys busos com l’exprés de Mataró s’han convertit en una alternativ­a al tren
Mos d' quarB / rcoo use Els últims anys busos com l’exprés de Mataró s’han convertit en una alternativ­a al tren

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain