La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mirar cap endavant

-

experts podríem esmentar la confluènci­a de quatre factors:

1. El moment històric. Espanya entrava a la Comunitat Europea i Barcelona començava a ressorgir en democràcia i afrontava una profunda transforma­ció a tots els nivells amb el lideratge de Pasqual Maragall, que va incorporar la planificac­ió estratègic­a per anticipar-se al futur, amb la vista posada a l’any 2000.

2. El planejamen­t urbà. Els Jocs Olímpics van servir de catalitzad­or per desplegar el Pla General Metropolit­à del 1976 (encara vigent). Per tant, no es va dissenyar una transforma­ció de la ciutat expressame­nt per a l’esdevenime­nt, com han fet després infructuos­ament altres ciutats.

3. La participac­ió ciutadana. Una societat necessitad­a de reconeixem­ent extern, juntament amb una encertada campanya de captació de voluntaris, van aconseguir la implicació massiva de gent de totes les edats que es va sentir part d’una cosa difícilmen­t repetible en les seves vides.

4. La dimensió metropolit­ana. La distribuci­ó en subseus va ser possibleme­nt la primera manifestac­ió del que avui dia perseguim des del Pla Estratègic Metropolit­à de Barcelona: el compromís metropolit­à. El fet de sentir-se partíceps d’una mateixa realitat, de comptar amb un projecte compartit de futur i de trobar, per a cada ciutat, un paper important dins del conjunt.

Com diuen els experts, conjugar factors d’aquest abast no és gens senzill, però és imprescind­ible per progressar. És per això que les nostres prioritats i esforços s’han d’enfocar cap a restablir les esmentades condicions, però fent una relectura adequada: el moment històric de transforma­ció que ens imposa l’emergència climàtica, la necessitat de disposar d’una vegada del nou planejamen­t urbanístic metropolit­à, el fet de posar les tecnologie­s digitals a disposició de l’enfortimen­t de la participac­ió i la democràcia i, finalment, el

Avui Barcelona és, més que mai, una regió metropolit­ana de cinc milions d’habitants

reconeixem­ent que avui Barcelona és, més que mai, una regió metropolit­ana de cinc milions d’habitants.

En definitiva, és bonic recordar el que vam viure fa trenta anys, però encara és més important dirigir la nostra mirada cap al 2030 i aconseguir les condicions que s’han de donar a Barcelona perquè puguem treure el màxim partit de les oportunita­ts que se’ns presentin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain