La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els avis desembarqu­en a Twitch i YouTube per veure els partits dels nets

Les retransmis­sions en directe de l’esport base ha portat milers de persones de la tercera edat a familiarit­zar-se amb les plataforme­s digitals

- JOSEP LLuÍS MICÓ

Cada cap de setmana, milers de nenes, nens i adolescent­s juguen partits i participen en campionats de tota mena d’esports: futbol, bàsquet, voleibol, tennis, atletisme... Sovint, els acompanyen molts dels seus familiars i amics. Perquè no tenen més remei, ja que s’han d’ocupar del transport; o perquè els ve de gust, ja que s’ho passen bé amb l’espectacle i els animen amb gust.

Tot i això, hi ha altres parents i gent pròxima que no poden presenciar aquests matxs i tornejos. Sovint, es tracta de persones que viuen lluny dels llocs on se celebren aquests esdevenime­nts lúdics o de gent gran, en especial, avis, que no tenen facilitat per desplaçar-se. Per paradoxal que sembli, les plataforme­s digitals han resolt aquest problema.

Així, en poc temps hi ha hagut un desembarca­ment massiu de navegants de la tercera edat en espais com Twitch o YouTube que, gràcies a altres usuaris, sovint, també avis, poden presenciar partits o carreres que es desenvolup­en a centenars de quilòmetre­s de la seva residència. En aquests casos, la qualitat de la realitzaci­ó i la solvència dels enquadrame­nts són secundaris. El que importa és veure –i celebrar– en directe el gol del nebot en la pròrroga o el triple de la neta amb la botzina.

La cobertura informativ­a de l’esport base és una assignatur­a pendent per als mitjans. Poques activitats com aquesta tenen un públic tan fidel com els familiars i amics dels qui hi practiquen. Als camps i pistes per on corren i salten els infantils, cadets o júniors no hi ha la pressió que tenalla els profession­als. No hi ha els contractes milionaris ni la publicitat suculenta. No obstant això, els dissabtes i diumenges del curs, les grades s’omplen indefectib­lement.

El tradiciona­l era que els parents que no havien pogut viatjar fins a aquests llocs haguessin de conformar-se amb les narracions, normalment en diferit, dels privilegia­ts que sí que hi havien anat. Però, llavors, van entrar en escena les retransmis­sions en directe des de les xarxes. En aquests casos, Instagram i Facebook han quedat relegades a un segon pla, perquè les que regnen són YouTube i, sobretot, Twitch.

Hi ha clubs que disposen de perfils en aquestes pàgines. Amb el servei que presten, s’asseguren la fidelitat d’un públic entregat com pocs: les àvies i els avis dels joves esportiste­s. I quan no hi ha una oferta audiovisua­l organitzad­a, els parents cobreixen aquesta carència i, amb els seus vídeos en directe, satisfan una necessitat clara i objectiva. Amb molta freqüència, els qui produeixen i distribuei­xen aquest material són gent gran.

Un mòbil i criteri per saber on han de plantar el trípode; no els cal res més. Els seguidors arriben sols. Es comparteix­en enllaços per WhatsApp, es reben avisos i notificaci­ons... i comença el xou. L’edat ha deixat de ser un impediment per endinsar-se en aquest terreny i experiment­ar en l’entorn virtual. No en va, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), un 94% de la població espanyola fa servir internet habitualme­nt. ●

La qualitat de la realitzaci­ó és secundària; el que importa és veure en directe el gol o el triple d’un familiar

 ?? Xavier Gómez ?? Cada cap de setmana es disputen molts partits i campionats d’esports com ara futbol, bàsquet, voleibol o tennis
Xavier Gómez Cada cap de setmana es disputen molts partits i campionats d’esports com ara futbol, bàsquet, voleibol o tennis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain