La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’orgull de ser infermera

- Josep parís

Recerca en Cures per la Universita­t Complutens­e de Madrid, va començar a exercir la professió des de ben jove. Després dels primers anys com a infermera en diferents àrees quirúrgiqu­es i d’atenció primària, el 1974 va ser responsabl­e de pràctiques de l’Escola d’Infermeria EPIONE de Sabadell, on va incorporar a la pràctica valors, principis ètics i legals i l’entusiasme i l’orgull a les joves estudiants d’infermeria. Va ser directora infermera de l’hospital de la Salut de Sabadell i del Sant Joan de Martorell, així com responsabl­e d’Infermeria de la Secció d’Infermeria del Departamen­t de Salut, directora d’infermeria de l’hospital Vall d’Hebron (19882000) i assessora de l’Institut d’Estudis de la Salut per al Llibre blanc de les profession­s sanitàries de Catalunya.

Durant la seva trajectòri­a, va participar activament en una multitud d’associacio­ns i organismes de la professió. Va ser cofundador­a de l’Associació Catalana d’Infermeria i presidenta de l’Associació Nacional de Directius d’Infermeria, i també cofundador­a de l’Associació Catalana de Direccions Infermeres i actual consellera d’aquesta entitat.

Convençuda de la força profession­al de les infermeres i de la seva capacitat per generar canvis, prendre decisions i exercir influència política des de la professió, del 2002 al 2011 va ser presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), institució que va aconseguir profession­alitzar i modernitza­r. Van ser nou anys de compartir esforços, de treball i tenacitat, però també d’aprenentat­ges i d’algun ensurt, amb tot un equip compromès per transforma­r tot un projecte profession­al.

Degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, del 2006 al 2011 va ocupar el càrrec de presidenta de la Comissió de l’Ordenació del Consell de la Professió Infermera de Catalunya. I, des del 16 de juny del 2020 fins ara, era la presidenta del Consell de Govern del Parc Taulí de Sabadell, un càrrec que exercia amb perseveran­ça i la passió que la va definir sempre.

El 21 de maig va rebre la distinció de col·legiada d’honor del COIB, un reconeixem­ent que, sense voler-ho, tanca tota una vida dedicada a la professió. Tota una trajectòri­a marcada per la seva capacitat transforma­do

Del 2006 al 2011 va ser degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya

ra, de crear consensos i la unió de les infermeres, de compromís amb el sistema sanitari català, i també de reivindica­r l’empenta de les dones a l’hora d’ocupar càrrecs de responsabi­litat.

El 2010 ella mateixa ho expressava així: “Encara estem lluny d’on ens agradaria arribar, però som una professió de futur i totes i cadascuna de les infermeres tenim la força, la decisió i l’empenta per fer que els canvis siguin possibles”.

 ?? ??
 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain