La Vanguardia (Català-1ª edició)

França, al divan del palau

El postcoloni­alisme és un tema primordial entre els artistes de l’Acadèmia a Roma

- &' C(a)arr*a /

Quan al segle XVII s’extingeix la branca masculina dels Mèdici, la vil·la que havia fundat a Roma el Gran Duc de la Toscana va passar a ser propietat de la casa de Lorena, i en temps de Napoleó, del regne d’Etrúria. D’aquesta manera, Bonaparte va ser el posseïdor de la vil·la Mèdici i la va transferir a l’Acadèmia Francesa a Roma. Des d’aleshores ha allotjat els guanyadors del prestigiós premi de Roma.

Ubicada al costat de l’església de la Trinitat del Mont, s’obre al púbic perquè en contempli els jardins i s’imagini l’època d’esplendor, amb totes les escultures i fonts, però també l’interior de l’elegant edifici que, a part de l’habitació on va estar arrestat Galileu, allotja des de les pintures de Velázquez fins als frisos i sostres del florentí manierista Jacopo Zucchi.

Com totes les famílies del Renaixemen­t (els Barnerini o els Pamfili, de què sorgeix Innocenci X), els Mèdici buscaven el papat. El poder implicava ser Papa. I hi havia famílies que al·legaven ser descendent­s de la família Cèsar, es reivindica­ven patricis. De fet, va ser a través de Roma que va sobreviure la cultura hel·lenística.

La preocupaci­ó de l’art és avui molt diferent. I entre les inquietuds dels pensionnai­res de la vil·la Mèdici hi ha el postcoloni­alisme. La petició de retirar els tapissos indis del gran saló va causar enrenou als mitjans francesos, que van lamentar que la cultura de la cancel·lació hagués arribat. “Ens va semblar que eren peces per contextual­itzar en un museu i no per tenir al saló principal”, recorda Parra. “El postcoloni­alisme no és un tema prioritari en el meu camp de la música, tot i que el tractaré en una òpera que faig sobre el Congo. En canvi, en la literatura i les arts plàstiques, he vist que és primordial”.

Una de les escriptore­s amb qui el músic ha col·laborat durant la seva estada a la vil·la Mèdici és l’algeriana Kaouther Adimi ( Pedres a la butxaca), que va voler projectar aquí La batalla de Argel, de Guillo Pontecorvo. Parra va posar música a un conte que va escriure sobre els dos paons que queden als jardins de la vil·la i, juntament amb la seva parella, la pianista Imma Santacreu, va musicar durant la vernissatg­e dels pensionnai­res un dels capítols de l’última novel·la d’Adimi, Au vent mauvais. Hi relata un episodi de la segona guerra mundial en què els soldats del nord de l’Àfrica que van lluitar per França contra els nazis després van ser tancats a Versalles i tractats com a immigrants empestats. No se’ls permetia ni anar al cinema perquè no es barregessi­n amb blanques... Un d’ells era l’avi de l’autora.

“Vam fer una lectura musicada en què l’Imma tocava una mena de sarabanda i combinàvem l’arrogància versallesc­a amb l’scratch de la ràbia estomacal”.

França integra els creadors de les excolònies, els fa pensionnai­res a Roma... però no ha superat la crisi d’Algèria. ●

Kaouther Adimi està entre els ‘pensionnai­res’ però demostra que França no ha superat la crisi d’Algèria

 ?? DEA / A. DE GREGORIO / Ge  y ?? El complex arquitectò­nic de la vil·la Mèdici al turó Pincio de Roma
DEA / A. DE GREGORIO / Ge y El complex arquitectò­nic de la vil·la Mèdici al turó Pincio de Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain