La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ningú no veurà les sèries d’avui el 2070”

El productor vaticina que “el cinema no morirà mai” i assegura que a Espanya el sector viu “un bon moment”

- AE(ó(r aM(r rtEca

Només tenia 23 anys quan es va estrenar com a profession­al en el món del cinema. Enrique Cerezo va començar com a ajudant de càmera a Vente a Alemania, Pepe (Pedro Lazaga, 1971). Avui és un dels productors més consolidat­s del panorama nacional, és propietari d‘un 70% de les pel·lícules espanyoles i presideix l’Egeda, una entitat que alberga productors audiovisua­ls d’Espanya i Amèrica Llatina. A més, Cerezo és el promotor dels premis Platino i els Forqué.

El productor veterà ha passat per la capital catalana per inaugurar un màster de producció audiovisua­l a la Universita­t de Barcelona i per visitar la col·lecció de material cinematogr­àfic Josep Maria Queraltó, una de les més importants d’Europa. Entre tant tragí, Cerezo ha fet un petit forat a l’agenda per contestar les preguntes de La Vanguardia.

Seria difícil trobar algú que no hagi vist alguna vegada les aventures d’Alfredo Landa i José Sacristán a Vente a Alemania, Pepe. El cinema és un llegat per a les següents generacion­s. Passarà el mateix amb les plataforme­s? “Les plataforme­s són una via d’entretenim­ent massiu molt important. Són una bona idea, però fa 130 anys que el cinema produeix grans pel·lícules que, de vegades, les plataforme­s fan servir per fer remakes sense aconseguir l’èxit desitjat. Les pel·lícules haurien de triomfar a les sales i després veure’s en plataforme­s. Veig pel·lícules dels anys quaranta i m’entusiasme­n. Però les sèries per a joves de les plataforme­s són una altra cosa, no hi haurà ningú que les vegi l’any 2070”, assenyala el productor cinematogr­àfic.

Les plataforme­s i la crisi de la covid, que va obligar a tancar les sales, han suposat una garrotada per al sector, però Cerezo es mostra convençut que “el cinema es recuperarà”. “El cinema no morirà mai”, subratlla categòrica­ment i es mostra convençut que “tornarà amb més intensitat”. De fet, ja ha començat el camí de la recuperaci­ó: “El cinema espanyol viu un bon moment, després de la pandèmia s’ha produït molt. Un exemple: Santiago Segura ja va per la tercera entrega de Padre no hay más que uno. Ha tingut èxit i cal felicitar-lo per haver-se arriscat a produir en moments tan difícils”.

Interrompe­m un moment la xerrada, perquè pel carrer hi passa un jove que reconeix Cerezo com a president de l’Atlètic de Madrid. El noi és del club, li demana una foto i li desitja moltes victòries futures per als matalasser­s. Reprenem la conversa amb els premis Platino de cinema Iberoameri­cà “que compliran deu anys i que han estat un èxit total i absolut, perquè congreguen 23 països, permeten que el cinema hispà traspassi fronteres i també tenen el seu impacte econòmic. A l’última edició, que es va celebrar al maig

“La repercussi­ó publicitàr­ia de l’última edició dels premis Platino va arribar als 130 milions de dòlars”

a Madrid, la repercussi­ó publicitàr­ia va ser de 130 milions de dòlars”.

El temps s’esgota, però no podem acomiadar-nos sense una referència a la polèmica llei de l’Audiovisua­l, que s’ha aprovat recentment i que no ha agradat als petits productors: “Cap llei no és perfecta, potser per això les canvien tan freqüentme­nt. Aquesta norma vol complaure tothom i això és molt difícil. La figura del productor individual pot arribar a ser una realitat, però amb aquesta llei no s’aconseguir­à, perquè les television­s hi estan en contra”, conclou Cerezo, que continua al peu del canó amb un nou film en projecte, Viaje a ninguna parte. ●

 ?? ?? Enrique Cerezo davant la col·lecció Josep Maria Queraltó a Barcelona
Enrique Cerezo davant la col·lecció Josep Maria Queraltó a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain