La Vanguardia (Català-1ª edició)

Glòria per a Dinamarca Vingegaard es corona com el nou rei del Tour, 26 anys després de Riis

- París

A París, la ciutat de la llum, sol dominar el blau de la selecció francesa, que dissabte es va classifica­r per a la semifinal de l’Eurocopa femenina, i intenta regnar el blau del PSG galàctic. Llevat del diumenge en què s’acaba el Tour, en què tot es tenyeix de groc. No pas aquesta vegada. Ahir el vermell de la bandera de Dinamarca li va robar el protagonis­me als Camps Elisis, on l’esprint el va guanyar el belga Philipsen (Alpecin) –vencedor ja a Carcassona–, on hi havia més d’un centenar de banderes penjades a les tanques del circuit final en honor a Jonas Vingegaard, esperant veure el guanyador del Tour com pujava dalt de tot del podi. El danès va entrar a la meta envoltat dels seus companys del Jumbo.

És el segon ciclista del país que ho aconseguei­x i ho fa 26 anys després del seu compatriot­a Bjarne Riis. Els seus físics no tenen res a veure. De fet, la fisonomia de Vingegaard és estranya dins el ciclisme danès. Només cal fixar-se en el pes i l’altura dels corredors danesos que han estat al Tour. Asgreen i Bjerg fan més d’1,90 metres. Honoré i Morkov superen l’1,80. Juul-Jensen i Pedersen estan per sobre dels 70 quilos. Cort Nielsen gairebé. Kron, que ha estat el següent danès classifica­t, el 68è de 135, es queda en 65. Tots lluny dels 60 kg i l’1,75 del nou campió.

“Quan corres a Dinamarca no és fàcil despuntar si ets un escalador pur. No és fàcil ser un corredor petit en un país tan pla. Jo ho sé bé”, explica a La Vanguardia

Un Tour de França són 21 etapes i 3.350 quilòmetre­s, però també incomptabl­es històries. Aquí en van tres, entre desenes, d’aquest Tour 2022. Tres curiositat­s que no haurien de caure en l’oblit absolut.

Abans de començar la competició, a les pàgines de Le Monde van optar per una de les més curioses fórmules de presentaci­ó: un gràfic de cada

7a n Oa teU eraS

?? CHRISTIAN HARTMANN / Reuters ?? Jonas Vingegaard, guanyador del mallot groc del Tour, al podi dels Camps Elisis de París
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters Jonas Vingegaard, guanyador del mallot groc del Tour, al podi dels Camps Elisis de París