La Vanguardia (Català-1ª edició)

El campió de Glyngøre

Tot el país viu amb eufòria el triomf del danès

- Helle kettner Høeberg

Enhorabona, Jonas!”. Així començava la capellana, Susan Aaen, la missa a la petita església de Glyngøre, el poble de 1.395 habitants on viu el guanyador danès del Tour de França, Jonas Vingegaard. Prèviament havia sonat una fanfàrria de celebració i tots els assistents, vestits de groc, onejaven banderes daneses a la missa després de l’etapa del Granon, en què el danès va destronar Pogacar i va aconseguir el mallot groc.

Que el Tour i Vingegaard formin part d’una missa amb tot el poble vestit de groc és només una mostra de la febre absoluta pel Tour a Dinamarca aquests dies. 26 anys després, Dinamarca torna a tenir un campió del Tour i això es nota al petit país nòrdic de menys de sis milions d’habitants. I encara més al petit poble natal del Vingegaard. Hillerslev, al nord de la península de Jutlàndia, de només 370 habitants, ha viscut la victòria amb esperit de festa major amb pantalla gegant per seguir l’última etapa.

La bogeria pel Tour ha estat total a Dinamarca i tothom ha seguit els corredors danesos. Van començar deu i van acabar sis. Fins i tot la reina de Dinamarca va publicar una foto a Instagram veient l’últim contrarell­otge amb les seves germanes.

El fanatisme pel Vingegaard s’ha traduït en tatuatges amb el nom del corredor, cançons populars, càntics i pantalles gegants a tot arreu del país. I la quantitat de danesos a París per seguir l’etapa final és també una gran mostra de com estan vivint els danesos aquesta victòria. No es veien tants danesos a París des que els vikings van envair la ciutat l’any 845. Alguns corredors deien que, per la quantitat de banderes daneses als Camps Elisis, era com tornar al Grand Départ que havia estat a Dinamarca. Ningú es volia perdre aquesta eufòria col·lectiva danesa, com la primera ministra, que va interrompr­e les vacances.

L’eufòria per Vingegaard fins i tot ha traspassat fronteres, tant que els comentaris­tes espanyols han començat a pronunciar bé el seu nom. I val més aprendre’l ara, perquè aquest noi de 25 anys tot just comença. Alguns periodiste­s francesos ja han rebatejat el Tour de France pel Tour de Dinamarca. I per al súmmum, els eterns rivals de Noruega han admès que Dinamarca és el país que regna en aquest Tour. A París, un cop més, ha sonat l’himne danès –però aquesta vegada de debò i no com quan l’ASO el va posar per error per la victòria de Contador el 2009–. I, de passada, el campió ha aconseguit el maillot de rei de la muntanya, i això sent d’un país sense cims on el punt més alt és de 170 metres. El millor Tour en anys i a la danesa ja va començar al Tívoli amb la presentaci­ó i acabarà amb un homenatge al guanyador dimecres. La capellana, que diu que se sent provocada pel Vingegaard quan l’avança a la carretera –ella en cotxe i ell en bicicleta–, haurà de preparar una bona festa quan torni a casa el campió de tots els danesos.

La capellana del poble on viu el ciclista diu que se sent provocada quan va en cotxe i el corredor l’avança en bicicleta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain