La Vanguardia (Català-1ª edició)

La veloç Lorena Wiebes és la primera líder

-

Lorena Wiebes (DSM)

■ és la primera líder del Tour femení que va començar ahir i que es torna a disputar després de 12 anys. La neerlandes­a va derrotar a l’esprint de París, on va arribar a una velocitat punta de 63,3 km/h, Vos (Jumbo) i Lopecky (SD Worx). És la seva 16a victòria de l’any. Mavi García és trentena. començar amb un 6 i ha acabat amb un 9, perquè el numeret es va actualitza­r diàriament.

En la contrarell­otge de Copenhague­n, Geraint Thomas es va oblidar de treure’s l’armilla que portava sota el mallot durant l’escalfamen­t. Va disputar així l’etapa i després va decidir regalar-la, amb els colors i la marca de l’Ineos, a un aficionat. Des de les xarxes socials es va posar en marxa un repte: l’armilla havia de passar de mà en mà entre els aficionats fins a aconseguir que arribés a París, en mans novament del ciclista gal·lès. Etiqueta: WheresGsgi­let. Dia a dia s’han seguit les aventures de l’armilla de Thomas, que, ja a París, acabarà subhastada amb finalitats benèfiques.

L’armilla volant.

una piscifacto­ria on apilava i ordenava les caixes del peix. Allò li va anar bé i a l’equip va conèixer la Trine, la seva parella actual, 11 anys més gran que ell, que era la relacions públiques, la persona a qui sempre trucava després de cada etapa d’aquest Tour.

El 26 d’abril del 2021 la vida del ciclista danès va començar a canviar. Faltaven dos mesos exactes per a la sortida de l’any passat a Brest. Fins aquell dia, Vingegaard no correria la ronda francesa. No estava entre els escollits del Jumbo. L’aturada de sis mesos que es va agafar Tom Dumoulin per aclarir les seves motivacion­s van canviar els plans de l’equip.

No feia tant que el danès havia estrenat palmarès amb la primera volta per etapes. Va ser la Setmana Coppi i Bartali, que es disputa en cinc dies de març. El Jumbo va decidir llavors provar Vingegaard, que tenia 24 anys, a la Volta al País Basc, que sí que és del World Tour. Des del principi es va entendre amb Primoz Roglic, que ja tenia dues Vueltas i era el líder clar.

“Primoz sempre s’ha comportat com un germà gran amb ell”, li agraeix la mare de Vingegaard, la Karina. Ningú no es podia pensar que l’abandoname­nt de l’eslovè l’any passat l’alliberari­a i li donaria l’oportunita­t de ser segon, només al darrere de Pogacar.

Aquest 2022 va continuar coincidint molt amb Roglic i no va guanyar res fins a l’última etapa del Dauphiné. “Allà Vingegaard ja estava més fort que Roglic”, analitza Rasmussen, cosa que va quedar clara a l’etapa del Granon, on va despenjar Pogacar i es va posar líder. Després ho va repetir a Hautacam. “Si un guanya de groc l’eta

A Bilbao, inici del Tour del 2023, no podrà anar de tapat: tothom sap que ell serà el dorsal 1

“No sé quantes vegades guanyaré; només sé que vull tornar i buscar la victòria”, diu el nou campió

pa reina ja ningú pot dubtar que és el millor”, apunta Rasmussen sobre la justícia del triomf. “A Pogacar l’hem vist al límit uns quants cops, però crec que Jonas no ha estat mai en dificultat­s en aquest Tour; en cap pujada estava a punt de cedir”, incideix Merijn Zeeman, director esportiu del Jumbo.

El danès no es conforma. Per edat, 25 anys, aquest pot ser el primer de molts. “No sé quantes vegades guanyaré. No em fixo objectius de guanyar-ne cinc. Només sé que vull tornar i buscar la victòria. Imagino que Tadej també”. A Bilbao, inici del 2023, no podrà anar de tapat. Tothom sap que ell serà el dorsal 1. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain