Lewandowsk­i ja xuta

El Barça s’emporta el clàssic disputat a Las Vegas exhibint més joc que el Madrid i amb un golàs de Raphinha

-

ment una aposta de futur.

El polonès va debutar com a titular. Va formar trio d’atac amb Ansu Fati i amb un altre nouvingut, Raphinha. Fa cinc anys, en el primer clàssic als Estats Units, el juliol del 2017, celebrat a Miami (3-2 per als blaugrana), en atac els culers van comptar amb un trident de somni: Messi, Neymar i Suárez. Però aquest va ser l’últim partit del brasiler, i es va trencar aquesta magnifica societat. No es tracta de pensar, com el poeta, que qualsevol temps passat va ser millor. A falta de Messi, el deu el llueix un jovenet Ansu que il·lusiona, atrevit i descarat. I Lewandowsk­i va demostrar des del primer moment que és un tipus que sap molt bé de què va això, i amb ganes. No ha fitxat a la recerca d’una jubilació daurada.

L’Allegiant Stadium, una mena de nau de Darth Vader, es va omplir al màxim, més de 60.000 espectador­s, entre els quals van predominar les samarretes blanques, diuen que en part a causa del fet que el Madrid va ser generós regalant la seva samarreta.

Tot i això, l’ovació més gran se la va endur Lewandowsk­i a la presentaci­ó. Als blancs, per contra, no hi eren els seus jugadors més rellevants ni la seva gran figura, Benzema, ni de sortida el seu centre del camp habitual, sense Casemiro, Modric i Kroos, tots tres a la banqueta. Portant el 12, el nou davanter centre dels blaugrana va aportar una cosa diferent. L’equip, ja amb Xavi a la banqueta, un cop resolts els problemes burocràtic­s amb el visat, va mantenir la seva senya d’identitat. Tocs i més tocs, el famós tiqui-taca. Però el polonès és dels que trenca perquè sempre té la canya preparada, de xut ràpid en un conjunt poc acostumat al xut i més avesat al delit de l’autosatisf­acció.

Però Raphinha, que havia estat desafortun­at en el driblatge, es va treure un xut espectacul­ar i va marcar l’1-0 al minut 25. Aquella magnífica execució va quedar un xic entelada per la gran assistènci­a de gol que li havia fet Militão. El defensa brasiler dels merengues es va confondre o va tenir un cop de calor, va pensar que estaven jugant amb la selecció brasilera i que Raphinha era el seu col·lega.

A la segona part, amb el trio titular del migcamp, el Madrid va controlar la pilota. Les ocasions van ser per al Barça al contraatac.

La roda de substituci­ons va transforma­r el sentit del xoc. Una part no es va assemblar a l’altra.

El futbol de toc el van fer els blancs (va acabar amb un control de pilota d’un 52%), mentre que el Barça aguantava a l’aguait i el públic s’hi abocava com si fos un partit de

A la segona part els blancs van dominar la pilota, però les ocasions van ser per als blaugrana

veritat i no un amistós d’estiu. En una contra ben conduïda per Kessié, a Dembélé el va frustrar Courtois. El francès en va tenir una altra i el porter belga va tornar a estar genial.

Courtois, l’únic de tots que va disputar els noranta minuts, com si fos el fonament sobre el qual se sosté el seu equip –que l’hi diguin al Liverpool a la Champions–, va imposar l’efecte muralla després d’una gran rematada de Dest a l’afegit.

Va guanyar el Barça, que va tenir més ocasions (16 per 9) i més futbol. Com diu el cartell que Laporta va treure de les teranyines, “el que passa a Las Vegas es queda a Las Vegas”. La part dolenta és que aquesta victòria té menys valor que el 0-4 de la temporada passada al Bernabeu.