La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ‘big tech’ frenen les contractac­ions per afrontar la crisi

Apple, Facebook, Microsoft, Google i Amazon sucumbeixe­n a la conjuntura postcovid i a les caigudes de valor que afecten el sector digital

-

Amb la seva mida poderosa semblava que eren intocables, però les grans tecnològiq­ues finalment han sucumbit a la crisi inflacioni­sta i a la caiguda de les valoracion­s que pateixen les empreses del sector digital després del final de la pandèmia.

Durant les últimes setmanes, Apple, Amazon, Meta (Facebook), Microsoft i Alphabet (Google) han anunciat que posaran fre a les contractac­ions de treballado­rs, tot un senyal d’un canvi d’etapa. L’última dècada (vegeu el gràfic) les seves plantilles anaven augmentat un 5% anual, o fins i tot més, especialme­nt arran de la pandèmia, que va disparar les necessitat­s digitals de la societat.

“Venen temps seriosos i necessitem actuar a la perfecció. El creixement és lent i els equips no han d’esperar l’arribada de més enginyers ni de pressupost­os”, alertava als treballado­rs un directiu de Meta en un comunicat publicat a The Verge. En aquesta mateixa direcció s’expressava la matriu de Google en un informe als inversors: “Com la resta de companyies, no som immunes als vents en contra de l’economia”.

Pocs dies abans de la presentaci­ó de resultats del primer semestre de l’any, la dada més vistosa

Nombre de treballado­rs de les ‘big tech’

Després d’anys de creixement, les empreses ‘big tech’ estan frenant les contractac­ions

1.500 1.000

FONT: 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021

Tim Cook en una conferènci­a davant dels seus treballado­rs a Silicon Valley; la companyia ha estat l’última que ha anunciat l’aturada de contractac­ions el 2022 i el 2023 per pal·liar la crisi

que reflecteix el canvi d’era és la caiguda de la seva cotització borsària els últims sis mesos. En el cas de Meta (Facebook), l’acció s’ha desplomat un -45%; la de Microsoft, un -36%; la d’Alphabet (Google), un -23%; la d’Amazon, un -22%, i, per la seva part, Apple ha retrocedit un -8%. La situació, provocada per la crisi inflacioni­sta, les tensions en la cadena de subministr­aments i la tornada al món prepandèmi­c, ha obligat a prendre mesures per retallar la despesa. La principal partida que ha patit ha estat la dels costos salarials. Els treballado­rs tecnològic­s són la punta de llança de la seva innovació i cobren sous estratosfè­rics.

D’entre les cinc big tech, la resposta més severa, de moment, és la de Microsoft. Al maig va anun

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain