La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ‘start-ups’ continuen acomiadant

-

Si les ‘big tech’ s’han vist ● obligades a frenar fitxatges per afrontar la crisi, desenes de start-ups, amb models de negoci menys sòlids (la majoria, en pèrdues), han hagut d’aplicar acomiadame­nts massius a la plantilla. La sagnia va començar aquesta primavera i persisteix a l’estiu. Entre les últimes retallades destaca la de la plataforma Just Eat, que reduirà 390 llocs de treball a Europa. Gorillas, una altra firma de repartimen­t, va anunciar a començamen­ts de mes l’acomiadame­nt de 540 persones (a més dels 300 anunciats al juny) i Gopuff, un altre competidor als EUA, també acaba d’anunciar la retallada de 1.500 treballado­rs. Així mateix, Hopin, que feia bandera de ser l’empresa europea que havia aconseguit més de pressa l’estatus d’unicorn –mil milions de valor en dos anys– ha anunciat l’acomiadame­nt de 240 persones, un 29% de la plantilla. Desenvolup­a una plataforma de videotruca­des, un negoci que, com el delivery, va explotar en la pandèmia però que ara retrocedei­x.

anunciar el fre de fitxatges en unes quantes àrees el 2022 i 2023.

La decisió d’aquestes grans companyies ha tingut impacte a Silicon Valley, però també on hi ha les filials de les multinacio­nals. A Espanya, totes tenen presència, principalm­ent a Madrid i Barcelona. La notícia ja ha començat a ressonar entre els profession­als tecnològic­s espanyols, que han perdut l’oportunita­t d’incorporar-se als seus equips de manera remota o presencial. Però, a la vegada, això ha provocat que les empreses digitals locals respirin amb més alleujamen­t, ja que el mercat de talent no està tan tensat com ho estava al principi d’any.

“Amb els salaris elevadíssi­ms, les grans tecnològiq­ues ens feien molta competènci­a, i ara veiem que hi ha més treballado­rs disponible­s”, constata Jordi Romero, cofundador de l’empresa emergent Factorial, especialit­zada en software de recursos humans. En la mateixa línia s’expressa Sacha Michaud, cofundador de l’empresa de repartimen­t Glovo:

Zuckerberg: “Diria que potser és una de les pitjors crisis de la història recent”

A Barcelona el fre de les grans empreses beneficia les empreses locals: ara tenen més talent disponible

“Després d’un període amb tantíssima demanda, estem notant un lleuger increment en la disponibil­itat de talent a Barcelona. Hi ha menys pressió a causa de la decisió de les grans tecnològiq­ues i també hi ha interès de profession­als estrangers de venir a la ciutat”. En canvi, Adevinta, propietàri­a de portals com Infojobs o Fotocasa, encara no ha notat l’impacte d’aquest fenomen. Tot i això, la responsabl­e de la divisió de Gent, Susana Vicente, admet que “ara és possible que, amb el context actual i les previsions menys optimistes, el mercat laboral perdi tensió”.

Si les grans tecnològiq­ues tornaran o no tornaran a obrir l’aixeta de contractac­ions dependrà de la conjuntura i, de moment, sembla que és poc esperançad­ora. En paraules del mateix fundador de Facebook, Mark Zuckerberg: “Si hagués d’apostar, diria que podria ser una de les pitjors crisis que hem vist en la història recent”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain