La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una avaria rebaixa un 22% el flux gasista entre Algèria i Espanya

- Barc a

Moments d’incertesa i desconcert. I també de confusió. En plena crisi energètica, el subministr­ament de gas entre Espanya i Algèria es va veure alterat ahir per una avaria. Al principi es va parlar d’una interrupci­ó, però finalment va ser una reducció dels fluxos habituals. A causa de feines de mantenimen­t, el subministr­ament es va reduir ahir de l’ordre d’un 22% durant un parell d’hores.

El tram afectat és el gasoducte marí Medgaz. Enagás va precisar ahir a la tarda que no hi ha hagut cap tall en el subministr­ament, quan l’empresa algeriana Sonatrach havia informat al migdia en un comunicat que hi havia hagut “una interrupci­ó temporal del subministr­ament de gas cap a Espanya” per una avaria en el costat espanyol del gasoducte.

“Els equips tècnics espanyols estan treballant molt per dur a terme les reparacion­s necessàrie­s per restablir el subministr­ament de gas a Espanya com més aviat millor”, puntualitz­ava Sonatrach en el seu comunicat.

Enagás va explicar que, “segons informació rebuda de Medgaz, durant uns treballs de mantenimen­t rutinaris a l’Estació de Compressió de Béni Saf, hi ha hagut al migdia el cessament momentani, de dues hores, dels fluxos” que parteixen des de la planta d’Algèria cap a la connexió internacio­nal d’Almeria.

“Això ha provocat una disminució –no pas un cessament– en els cabals d’entrada a Espanya per aquesta connexió internacio­nal. El problema s’ha resolt i s’estan recuperant els fluxos amb normalitat”, indicava l’empresa, que també va precisar que el cabal mínim havia estat de 704.000 Nm3h, quan les últimes setmanes se situa al voltant de 900.000 Nm3h.

Des d’Enagás van concretar que en el sistema gasista espanyol “no hi ha hagut cap afecció a la seguretat de subministr­ament, no hi ha hagut cap motiu tècnic que hagi causat aquesta situació, ni s’ha necessitat cap actuació per resoldre-la”.

Espanya i Algèria es troben en una inèdita crisi diplomàtic­a a causa del canvi de posició adoptat el març passat pel Govern de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental, després de donar suport a la proposta

Sonatrach havia parlat al principi d’“interrupci­ó”, però no hi va haver cap cessament

marroquina d’una autonomia dins del Marroc. La crisi es va anar deterioran­t fins que, el 8 de juny passat, Algèria va suspendre el tractat d’Amistat bilateral i va anunciar la primera mesura econòmica de represàlia després de bloquejar el comerç exterior.

Arran de la nova situació política, l’Associació Profession­al de Bancs i Establimen­ts Financers (ABEF), un organisme bancari clau a Algèria, va ordenar congelar a partir del 9 de juny “les domiciliac­ions bancàries relacionad­es amb les operacions de comerç exterior de productes i serveis des de i cap a Espanya” .

La mesura va provocar un bloqueig total del comerç entre els dos països, a excepció de les exportacio­ns de gas d’Algèria, que no han estat afectades per la mesura de l’Abef. I que, sense tenir en compte les avaries, continuen amb total normalitat. ●

 ?? a  i B L ina /   L  r! ?? La seu de Sonatrach a Alger
a i B L ina / L r! La seu de Sonatrach a Alger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain