La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què Espanya no vol reduir el consum de gas?

Europa paga la factura de la miopia geoestratè­gica d’Alemanya, l’economia de la qual depèn del subministr­ament de Moscou

- Jaume Masdeu

Dues són les grans raons que esgrimeix Espanya per rebutjar la retallada d’un 15% de gas que Brussel·les planteja per als pròxims vuit mesos. La primera és el caràcter uniforme i indiscrimi­nat de la mesura, i la segona, la seva ineficàcia. D’entrada, per què tots han de pagar el mateix si les situacions són radicalmen­t diferents? S’aplica el mateix percentatg­e de reducció de consum a una Alemanya fortament dependent del gas rus que a una Espanya on aquesta subjecció és marginal. Es recepta la mateixa medicina a tothom sense tenir en compte els països, com Espanya, on s’ha fet un esforç notable en inversió en renovables i en plantes regasifica­dores.

“Cap fred malgrat la calor” recomana el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer, consideran­t les irades protestes d’Espanya i Portugal, que busquen aliats per bloquejar la mesura al Consell de Ministres d’Energia d’aquest dimarts. Tot i això, aquesta vegada el cap de Brussel·les, fred o calent, sembla molt alemany. L’Alemanya que durant anys va apostar a fons per un gas rus barat per alimentar la competitiv­itat de la seva indústria, però que ara deixa en evidència la seva miopia geoestratè­gica. Potser és perquè Alemanya ha anat convertint-se en gran potència econòmica, però modest actor polític.

El cert és que la dependènci­a energètica de Moscou ara passa factura, i no només a Alemanya. Els avisos de dos presidents nord-americans, Barack Obama i Donald Trump, sobre els perills de la dependènci­a de Moscou no van servir i també es paga el silenci còmplice de la Unió Europea.

En qualsevol cas, la contundènc­ia de la resposta espanyola ha sorprès. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va pronunciar una frase que recorda les que, durant la crisi financera del 2010, es van escoltar a Alemanya i als països frugals sobre Espanya. “Els espanyols no hem viscut per sobre de les nostres possibilit­ats energètiqu­es”, va dir Ribera. Llavors es deia que els països amb sol i platja havien viscut per sobre de les seves possibilit­ats.

Tot i això, fer servir aquest to recriminad­or amb Alemanya, encara que no se la citi, comporta riscos. D’entrada, perquè continua i continuarà sent el soci més potent de la UE. En segon lloc, perquè si durant la crisi financera va imposar l’austericid­i, durant la de la pandèmia ha canviat radicalmen­t i ha facilitat els plans de recuperaci­ó que tant beneficien Espanya.

Amb un to o un altre, l’estratègia d’Espanya de cara a dimarts és oferir-se com a plataforma per subministr­ar gas a Europa, a canvi que no l’afectin les retallades. Un gest hàbil, però amb llacunes. La primera és que el nivell d’interconne­xió és tan limitat que aquest subministr­ament addicional serà reduït. La segona és que, en part, ja ho està fent. Si la sèrie històrica mostra que Espanya no exportava pràcticame­nt energia a la UE, durant els últims mesos la capacitat s’està fent servir gairebé al màxim. Dels 45 bcm (mil milions de metres cúbics) de gas rus que es volen estalviar en 8 mesos, Espanya podria servir de plataforma per aportarne 5,6 bcm.

Un 50% del consum de gas a Espanya es destina a la indústria, un 25% al sector energètic i un altre 25% a pimes i llars. Brussel·les no preveu reduir el de les famílies, i Espanya tampoc vol tocar el de la indústria. Per aconseguir-ho, compta amb aquests arguments, amb alguns aliats, com Portugal i Grècia, i amb un element addicional. No ha agradat a gaires països que la Comissió Europea s’atorgui poders per prendre pràcticame­nt tota sola les decisions. ●

El gran argument de Teresa Ribera és que la reducció d’un 15% és indiscrimi­nada i ineficaç

La meitat es destina a la indústria, un 25% al sector energètic i un altre 25% a pimes i llars

 ?? Marcial nLillén / EFE ?? La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera
Marcial nLillén / EFE La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain