La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia acusa 92 militars ucraïnesos de crims de guerra al Donbass

El pacte sobre el gra no perilla per l’atac al port d’Odessa, diu el Kremlin

- Gin rli er in

La retòrica bèl·lica del conflicte a Ucraïna continua presentant realitats paral·leles i totalment oposades. Rússia ha acusat 92 alts militars ucraïnesos de crims contra la humanitat, i el cap del Comitè d’Instrucció ha proposat crear un tribunal internacio­nal per jutjar-los, cosa que recorda les investigac­ions a l’altre costat per provar que les tropes russes van cometre crims de guerra en ciutats com Butxa. El Kremlin va assegurar ahir que l’atac de dissabte contra el port d’Odessa no posa en perill l’acord del gra assolit només un dia abans, ja que, al contrari que

Els Estats Units diuen que el bombardeig “soscava els esforços per lliurar aliments als que passen fam”

les acusacions d’Ucraïna i els països occidental­s, només van afectar instal·lacions militars.

El cap del Comitè d’Instrucció de Rússia, Aleksandr Bastrikin, va anunciar ahir que Moscou ha acusat 92 membres de les forces armades d’Ucraïna de crims contra la humanitat i que s’han iniciat 1.300 investigac­ions més per crims contra la població civil del Donbass.

“En investigac­ions preliminar­s s’ha establert que en crims contra la pau i la seguretat de la humanitat, delictes que no prescriuen, hi han participat més de 220 persones, incloenthi membres de les forces armades d’Ucraïna”, va dir Bastrikin. S’han presentat acusacions contra 92 caps militars i els seus subordinat­s. Un total de 96 persones més, 51 de les quals comandants d’unitats de l’exèrcit ucraïnès, han estat declarades en crida i cerca.

Bastrikin, el comitè del qual a Rússia s’encarrega d’investigar grans crims, va proposar en una entrevista al diari Rossískaia Gazeta crear un tribunal internacio­nal. Com que Occident dona suport a Ucraïna, no serà possible portar els acusats a un tribunal organitzat per l’ONU, va dir el funcionari. El més adequat seria treballar en aquest objectiu amb països exsoviètic­s pròxims a Rússia de la Comunitat d’Estats Independen­ts (CEI) o l’Organitzac­ió del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), i també amb els Brics (Brasil, Índia, Xina i Sud-àfrica, a més de Rússia) i països neutrals respecte al conflicte a Ucraïna, “en particular, Síria, l’Iran i Bolívia”, va apuntar.

La realitat sobre l’atac de dissabte contra el port d’Odessa és diferent segons qui l’explica. Segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, “l’objectiu eren instal·lacions militars”. Els atacs “tenen relació únicament amb la infraestru­ctura militar, de cap manera amb la infraestru­ctura que s’utilitza per complir els acords i treure el gra. Per tant, no ha d’afectar l’inici del procés de tramesa”, va assegurar ahir.

El Ministeri de Defensa rus va afirmar que l’atac va destruir un magatzem de míssils Harpoon dels Estats Units i un vaixell de guerra ucraïnès que hi havia al moll. Així mateix, una planta per reparar i modernitza­r vaixells de l’armada ucraïnesa hauria quedat fora de servei.

Rússia i Ucraïna van firmar per separat divendres, 22 de juliol, a Istanbul dos acords amb Turquia, i amb el testimoni de l’ONU, per crear “corredors segurs” al mar Negre que permetin l’exportació de cereals des d’Odessa i dos ports ucraïnesos més, Iujne i Txornomors­k.

Un dels efectes globals d’aquest conflicte ha estat l’escassetat al mercat mundial de gra, ja que Ucraïna i Rússia són dos dels principals exportador­s de cereals. A les sitges d’Ucraïna n’hi han quedat encallades més de 20 milions de tones. L’ONU ha advertit que això pot provocar una crisi alimentàri­a mundial i degenerar en fam als països més vulnerable­s, de l’Àfrica i l’Orient Mitjà.

Una altra vegada les realitats paral·leles i oposades. Kíiv i els seus aliats han culpat Rússia de bloquejar aquests mesos amb la seva flota les exportacio­ns. Moscou n’assenyala dos responsabl­es: el minament dels ports ucraïnesos i les sancions occidental­s, que han afectat l’exportació de cereals i fertilitza­nts russos.

A més de l’acord per desbloquej­ar els ports ucraïnesos, a Istanbul s’hi va firmar un altre pacte per facilitar la sortida d’aquests productes russos.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va qualificar de “barbàrie” el bombardeig del port d’Odessa hores després de la firma a Istanbul. “És igual el que Rússia prometi, sempre trobarà la manera de no complirho”, va assegurar.

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va dir que l’atac “soscava els esforços per lliurar aliments a les persones que passen fam”. ●

El cap del Comitè d’Instrucció de Rússia proposa un nou tribunal per a Ucraïna sense l’ONU ni Occident

 ?? MULENT KiLiC / AFP ?? Una noia ucraïnesa acomiadant ahir a Odessa la seva parella, que parteix cap al front
MULENT KiLiC / AFP Una noia ucraïnesa acomiadant ahir a Odessa la seva parella, que parteix cap al front

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain