La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nostàlgia de l’amnèsia

- Sergi Pàmies

Les crítiques poden matar o fer ressuscita­r. En el cas de Pedro Sánchez, cada vaticini de catàstrofe electoral socialista i cada declaració d’Alberto Núñez Feijóo, que l’acusa de ser el culpable de tots els mals del món, li activa la musculatur­a de combat. Tots els informatiu­s reprodueix­en l’arenga de Sánchez durant el comitè federal del PSOE, quan va deixar anar: “Vamos a por todas”. És un lema prou ambigu perquè s’entengui i, alhora, no vulgui dir res i compta amb la complicita­t de Patxi López, l’encarnació d’una de les possibles interpreta­cions d’aquell conte polivalent d’Augusto Monterroso: “Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí”.

La intenció de Sánchez es pot arribar a entendre, però això no amaga que l’“a por todas” –no confondre amb l’“a por ellos”– transmeti certa urgència i desesperac­ió. És com quan sona la campana als pubs i els parroquian­s corren a demanar l’última copa. En l’esforç per combatre l’obscena propaganda de la dreta, Sánchez ha trobat un nou filó: acusar el PP de negacionis­ta i equipararl­o al populisme anticientí­fic i anti-tot que tants bons resultats ha obtingut a diversos països. El problema és quan per combatre el negacionis­me es crea un monstre simètric que podríem denominar afirmacion­isme. Un monstre que, a partir d’arguments aparentmen­t científics i dades demostrabl­es (sobre la inflació o el canvi climàtic, per exemple), abusa de vendre fum i amplificar la propaganda.

Entranyabl­e reacció mediàtica per commemorar els trenta anys de la inauguraci­ó dels JJ.OO. del 1992. La memòria i l’amnèsia dispersen les interpreta­cions i cultiven un sentiment de nostàlgia. Una nostàlgia que oblida que un dels esports olímpics de l’època va ser el comissioni­sme impune, que va marcar tanta tendència que avui encara dura. Va ser un moment important: molts nens van descobrir que els mites (un arquer amb una fletxa en flames, per exemple) poden ser còmplices d’una gran ensarronad­a i que convé no creure’s tot el que veiem. En sectors independen­tistes, la memòria ha recuperat l’angoixa per les operacions policials de “neteja”, amb acusacions fonamentad­es de tortura, que semblaven aplicar el codi “detinguin els sospitosos habituals” de la pel·lícula Casablanca o, entre els no independen­tistes, una pretesa apologia del consens que no sé si va existir perquè, igual que Nora Ephron, no me’n recordo de res. Bé, potser sí que recordo un parell de coses: que l’enderrocam­ent del xiringuito El Salmonete va crear una gran polèmica i que la delegació txecos

El “vamos a por todas” de Sánchez és prou ambigu per no voler dir res

lovaca (faltaven mesos perquè Txèquia i Eslovàquia se separessin) va obrir un bar esplèndid a la Barcelonet­a en què se servien tapes de salami i litres de cervesa Urquell a preus de teló d’acer. Si m’haguessin pagat cinc euros per cada deu tapes de salami consumides, m’hauria convertit en, per dir-ho a la manera de Rosalía, un fucking money man.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain