La Vanguardia (Català-1ª edició)

Canvi climàtic: com mesurem l’èxit?

- Jordi Valls Riera Director general de Mercabarna

Podem afirmar, doncs, que en la nostra vida duem a terme activitats que generen increments de capital, sigui econòmic, social o humà, o natural. La dificultat és què, històricam­ent, l’única manera d’enfrontar –o controlar– i incentivar –o penalitzar– la nostra activitat ha estat majoritàri­ament generant capital econòmic, en detriment del capital natural. Això ha estat així tant en l’àmbit empresaria­l, a través de les normes internacio­nals d’informació financera –també conegudes per les seves sigles en anglès com IFRS ( Internatio­nal financial reporting standard)–, com en les normes del pla general de comptabili­tat pública, que vincula els pressupost­os i la comptabili­tat de totes les administra­cions públiques d’Espanya.

La comptabili­tat financera, doncs, hauria de registrar els impactes que genera la seva activitat en el creixement i decreixeme­nt del capital natural.

Després dels incendis que hi ha hagut a Espanya i a Catalunya aquest mes de juliol, ens podríem preguntar quant hem perdut en termes de capital natural, emissions de CO , biodiversi­tat i valors socials associats. La veritat és que no ho sabem pas. Tenim un sistema de mesurament i un balanç d’actius i passius que es limita a mesurar les superfície­s cremades i l’impacte en pèrdues econòmique­s, però no incorpora ni mesura la perduda de capital natural i capital social causat per aquests sinistres, més enllà de les tràgiques imatges dels paisatges cremats i la tristesa i indignació dels afectats. I això és així perquè no disposem d’un sistema de mesurament adequat.

Per protegir i reforçar la biodiversi­tat de la natura, hem de crear, desenvolup­ar i mesurar actius econòmics, socials i naturals. I tenir una varietat d’aquests actius. D’aquesta manera, així com la diversitat dins una cartera d’actius financers redueix el risc i la in

La natura és un actiu com ho són el capital físic, l’humà i l’econòmic

certesa, la diversitat dins una cartera d’actius naturals augmentarà la resiliènci­a de la natura davant els impactes causats per l’activitat humana i econòmica, i reduirà els riscos de catàstrofe­s naturals.

Les nostres economies estan incrustade­s en la natura i en la societat, no en són externes. Necessitem canviar la manera com pensem, actuem i mesurem l’èxit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain