La Vanguardia (Català-1ª edició)

Telefónica es ven un 45% de la fibra rural per 1.021 milions

Crea Bluevia amb els inversors Vauban i Crédit Agricole

- Rosa alvador

Telefónica va anunciar ahir la venda d’un 45% del seu negoci de fibra rural a un grup inversor format pel fons Vauban Infrastruc­ture Partners i la companyia d’asseguranc­es Crédit Agricole Assurances (CAA) per 1.021 milions d’euros.

L’operadora que presideix José María Álvarez-Pallete va explicar ahir a la CNMV que ha segregat la xarxa de fibra que té desplegada en zones rurals en una nova empresa, anomenada Bluevia; al seu el capital entraran els nous inversors. Els actius de la nova empresa suposen un 13% de la xarxa de fibra òptica de l’operadora a Espanya, i tenen 3,5 milions d’unitats immobiliàr­ies passades (amb capacitat de contractar els seus serveis). Bluevia es convertirà en un operador majorista neutre, que podrà prestar el servei d’accés de xarxa a altres operadors, tot i que inicialmen­t tindrà la mateixa Telefónica España com a client principal.

La nova empresa d’infraestru­ctures ampliarà la seva xarxa, fins a arribar als 5 milions d’unitats immobiliàr­ies passades el 2024, i centrarà el seu desplegame­nt a les zones de baixa densitat demogràfic­a on Telefónica té clients de coure: una xarxa que l’operadora s’ha compromès a desconnect­ar el 2024 per als serveis minoristes, per a la qual cosa necessitar­à contractar els serveis de Bluevia.

En l’acord, els actius de Bluevia (la xarxa i els contractes amb Telefónica) s’han valorat en 2.500 milions d’euros. La participac­ió d’un 55% de Telefónica s’estructura a través de les seves filials Telefónica Infraestru­cturas i Telefónica España, amb un 25% i un 30%, respectiva­ment.

Telefónica manté, en canvi, la propietat de la resta de la seva xarxa de fibra òptica, que presta serveis a àrees urbanes. L’operadora es va plantejar l’any passat vendre una participac­ió al conjunt de la xarxa, però finalment ha optat per una operació parcial, segregant la xarxa de banda ampla rural. Telefónica ja ha tancat acords similars a Xile, el Brasil i Alemanya, i l’aliança d’empreses que té amb Liberty Global al Regne Unit ara està en un procés similar.

Els actius d’infraestru­ctura de telecomuni­cacions, com les torres de telefonia, les xarxes de banda ampla i els centres de dades, són una inversió molt desitjada per inversors a llarg termini, com ara companyies d’asseguranc­es, fons de pensions o d’infraestru­ctures, perquè garanteixe­n fluxos d’ingressos estables a llarg termini, indexats a la inflació i més alts que el rendiment de la renda fixa. Els operadors, per la seva part, alliberen recursos per continuar invertint o reduir deute. ●

El consorci dona accés a fibra a 3,5 milions de llars, arribarà fins als 5 milions el 2024 i serà operador neutre

 ?? Albe to   te ?? José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica
Albe to te José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain