La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ryanair supera les pèrdues i encara una altra tanda de vagues a Espanya

El personal de terra de Lufthansa convoca una aturada per reclamar una pujada d’un 9,5%

- REDACCIÓ

Ryanair va obtenir un benefici net de 170 milions d’euros el primer trimestre fiscal, de l’abril al juny, davant les pèrdues de 273 milions d’euros del mateix període del 2021, encara impactat per la pandèmia de la covid. Tot i això, els guanys encara es mantenen per sota dels 243 milions d’euros que la companyia low cost va aconseguir durant el mateix període del 2019, abans de la pandèmia.

Ryanair també va informar en un comunicat d’un augment d’un 461% en el nombre de passatgers, que van passar de 8,1 milions a 45,5 milions, però va destacar que la invasió russa d’Ucraïna al febrer va impactar de manera negativa en les reserves i les tarifes de Setmana Santa. Així mateix, va registrar un increment d’un 602% dels ingressos, fins als 2.600 milions d’euros.

El conseller delegat de l’aerolínia, Michael O’Leary, va assenyalar que aquest estiu estan operant 73 Boeings i 737 Gamechange­rs, amb els quals poden oferir un 4% més de seients amb un estalvi d’un 16% en l’ús del combustibl­e, segons informa Efe.

També va indicar que els plans de Ryanair són crear al voltant de 6.000 llocs de treball fins al 2026. Els propers tres anys, la previsió és ampliar els seus centres de formació amb la inversió de més de 100 milions a dues instal·lacions, un a la península Ibèrica. També va assegurar que des de l’inici de la recuperaci­ó després de la pandèmia, l’aerolínia ha negociat “ràpidament” amb els sindicats per eliminar les retallades salarials pactades per l’arribada de la malaltia.

“Fins ara, s’ha arribat a acords per a la restauraci­ó salarial amb sindicats que represente­n aproximada­ment més d’un 80% dels nostres pilots i d’un 70% del nostre personal de cabina a Europa”, va defensar O’Leary, just el mateix dia que a Espanya s’iniciava una altra setmana de vaga dels tripulants de cabina. La vaga va provocar ahir la cancel·lació d’11 vols, 9 al Prat, i 227 retards. Ha estat convocada per USO i Sitcpla, per reclamar un conveni col·lectiu “que reculli unes condicions laborals dignes i sota la legislació espanyola”.

Mentre a Espanya s’espera que a partir de divendres el personal d’EasyJet se sumi a la vaga de Ryanair, a Alemanya s’ha desencaden­at un nou conflicte. El personal de terra de Lufthansa durà a terme una vaga demà, dimecres, per demanar una pujada salarial d’un 9,5%, cosa que se sumarà a les interrupci­ons que estan patint els viatgers durant la temporada d’estiu.

Les vagues i l’escassetat de personal ja han obligat les companyies aèries, inclosa Lufthansa, a cancel·lar milers de vols i han provocat cues d’hores als principals aeroports, cosa que ha frustrat els turistes que volien viatjar després dels confinamen­ts provocats per la covid. Lufthansa va qualificar d’“incomprens­ible” la vaga i va afirmar que serà una càrrega tant per als passatgers com per al personal més enllà de l’aturada. ●

 ?? Barceclo VILLAR / EFE ?? Passatgers ahir a Barajas
Barceclo VILLAR / EFE Passatgers ahir a Barajas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain