La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump torna a Washington i pregona que pateix una persecució

L’expresiden­t afirma que si es retira de la política s’acabarà el cas del 6 de gener

- Francesc Peirón cova York. Correspons­al

Notícia bomba!, com va escriure Evelyn Waugh. És igual on sigui el discurs, Donald Trump manté els seus greuges, sense fer cas dels seus col·laboradors o dels interessos del partit.

El que va començar com una discurs sobre política, va acabar al voltant de si mateix, amb el rampell contra la comissió del Congrés que investiga el cop d’Estat fallit que ell va propiciar.

Tot un muntatge, segons ell. I totalment injust quan es permet que campi el crim i “no es faci res amb altres assalts”, va remarcar.

“Els que m’estan fent és per preservar el seu poder, són els mateixos de la falsedat de Rússia. El que volen és fer-me mal i que no pugui treballar més per vosaltres”, va dir.

“Si renunciés a les meves creences, si acceptés quedar-me en silenci, a casa, la persecució de Donald Trump s’acabaria immediatam­ent”, va insistir, paraules que van propiciar els aplaudimen­ts d’un públic rendit a la seva causa.

Malgrat ostentar un rècord inigualabl­e de mentides durant la seva presidènci­a, no tot el que diu Donald Trump és fals.

Aquell 20 de gener del 2021, després de la seva sortida per la porta posterior de la Casa Blanca, es va acomiadar així: “Tornarem d’alguna manera”. I ha complert.

Trump va tornar dimarts a Washington per primera vegada en 18 mesos. Va deixar una capital traumatitz­ada per l’intent de cop d’Estat d’uns dies abans i va tornar, com si no hagués passat el temps, mantenint durant tots aquests mesos el mateix discurs de greuges, basat en conspiraci­ons. També continua donant suport als insurrecte­s que van ocupar el Capitoli sota la consigna que ell els va donar per revocar per la força el resultat electoral, com es desprèn de les investigac­ions del comitè del 6 de gener.

El retorn va tenir lloc en una conferènci­a, d’ambient amigable i de rendició a la seva figura, muntada per l’America First Policy Institute, una entitat creada, finançada i liderada per seguidors de Trump i exmembres del seu govern.

Era un acte organitzat perquè l’orador fes “un discurs polític” per desenvolup­ar l’agenda del “pròxim president” dels Estats Units. Als reunits al Marriott Marquis, a l’avinguda Massachuse­tts, volien sentir la confirmaci­ó que Trump entra a la cursa electoral, però això no es preveia. Trump, que es fa estimar, que asseguren està boig per declarar com més aviat millor la seva candidatur­a, es troba amb les reticèncie­s del Partit Republicà, que temen un efecte negatiu en les eleccions legislativ­es del novembre si anticipa l’anunci.

El full de ruta exposat a la conferènci­a quadra a la perfecció amb l’expresiden­t, del que en la reunió es va descriure com “el millor de la història”. L’agenda està feta a la seva mida: poques regulacion­s governamen­tals, més protecció del comerç propi, inflació i per descomptat, el mur amb Mèxic. Els assistents, qualificat­s per alguns com “l’executiu en espera”, volien que això servís per a un discurs de demolició de l’administra­ció Biden, però enfocat al futur.

En les apostes semblava clar que cap full de ruta polític no aconseguir­ia que Trump deixés de fer circular les seves mentides sobre les eleccions del novembre del 2020.

Segons Taylor Budowich, portaveu de l’expresiden­t, la seva intervenci­ó se centraria seguretat pública, en la llei i l’ordre.

Ningú no va dubtar que capi

Una estona abans va parlar Pence, que va atacar Trump perquè només mira al passat i no es pot viure de queixes

talitzaria les vulnerabil­itats del seu successor, però que podria evitar la fixació en les seves mentides per pal·liar la derrota electoral. No va parlar del gran robatori, però el seu eco va ressonar a la sala.

En una coincidènc­ia no buscada, l’exvicepres­ident Mike Pence també va parlar dimarts a Washigton, després que per problemes meteorològ­ics s’hagués d’ajornar a dilluns la seva participac­ió en la Young America’s Foundation.

Tan a prop i tan lluny. Aquesta doble intervenci­ó de l’antic equip de govern, que va acabar com el rosari de l’aurora, va subratllar el drama en què es troben els republican­s, amb una part atrapada en el passat i una altra que atalaia l’horitzó.

Mentre Trump està consumit per la seva falsedat, enfurismat de ser el centre del mal en la investigac­ió del Congrés per l’atac al Capitoli, Pence, un altre que sospesa optar a la presidènci­a el 2024, implora mirar cap endavant. “Alguns poden triar centrar-se en el passat, però les eleccions són el futur”, va afirmar Pence, en una severa crítica al seu excap.

“Per guanyar, els conservado­rs necessitem fer més que criticar i queixar-nos”, va remarcar. ●

 ?? Anresp alenii g Cè ?? L’expresiden­t dels Estats Units ahir a Washington
Anresp alenii g Cè L’expresiden­t dels Estats Units ahir a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain