La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president francès parla al Camerun d’“hipocresia” africana amb Rússia

- PARÍS

Emmanuel Macron va denunciar ahir la “hipocresia” dels líders africans davant la guerra d’Ucraïna per no atrevir-se a designar Rússia com l’agressor. El president francès, de visita a Yaoundé, no es va mossegar la llengua durant una roda de premsa amb el seu homòleg camerunès, Paul Biya, que, per la seva part, va provar de justificar de manera evasiva l’acord de defensa amb Moscou, renovat recentment.

La compareixe­nça de Macron i Biya davant els periodiste­s va evidenciar el precari estat de l’amfitrió, de 89 anys, que ja suma quatre decennis seguits al capdavant del país africà. Biya no entenia les preguntes, per un problema auditiu, i el president francès les hi repetia parlant més a prop i alt. La veu del dirigent camerunès era ronca i feble. La seva actual esposa, Chantal, era a primera fila, somrient, amb vistosa roba i exuberant cabellera vermellosa. S’asseia en una espècie de tron, més gran i alt que les cadires de la resta d’assistents, ministres inclosos.

Macron va lamentar la propaganda russa i les fake news contra França en les opinions públiques africanes i la presència dels mercenaris de Wagner a Mali i a la República Centreafri­cana. Va esmentar l’explotació russa de recursos naturals i els abusos comesos per Wagner contra les poblacions locals.

El president francès, la gira del qual inclou Benín i Guinea Bissau, va prometre que París continuarà compromès amb la seguretat del continent africà, malgrat la “rearticula­ció” de la presència militar francesa al Sahel. “Cap desenvolup­ament no és possible sense pau i seguretat”, va subratllar. França continuarà donant suport als governs de la regió per fer front al gihadisme. Després de l’abandoname­nt de les bases a Mali, pel rebuig de la seva junta militar als soldats francesos i la seva nova aliança amb Rússia i Wagner, París utilitzarà el Níger com a centre d’operacions. Macron va insistir a ampliar l’àmbit de la intervenci­ó francesa als països del golf de Guinea, cada vegada més amenaçats per l’ofensiva del terrorisme islamista. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain