La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Hi ha perill de cop d’Estat al Brasil”

Exsecretar­i de Drets Humans del Brasil Paulo Maldos

- ROBERT MUR

Paulo Maldos (São José dos Campos, 1953) és una veu reconeguda al Brasil per la seva defensa dels desfavorit­s. Assessor de Lula ja a la dictadura, des del 2009 es va implicar en els governs del Partit dels Treballado­rs com a interlocut­or amb els moviments populars, indígenes o senseterra, i va ser secretari de Drets Humans amb Dilma Roussseff. Amic i col·laborador de Pere Casaldàlig­a, va visitar Catalunya recentment, convidat per la fundació que promou el llegat del bisbe mort i va alertar de l’augment de la violència política al Brasil.

Lula és favorit per guanyar la primera volta del 2 d’octubre. El 2018 l’antipetism­e va fer triomfar Bolsonaro, que ara perd suport, però la polaritzac­ió continua. Com veu la campanya?

Al llarg de la presidènci­a de Bolsonaro es va desenvolup­ar el fenomen de l’antibolson­arisme, que està creixent. En trobades de joves i de dones, en concerts o en un centre comercial, de sobte la gent es posa a cantar “Fora Bolsonaro!”. Ja té gairebé un 63% de rebuig. L’antipetism­e està caient i creix l’antibolson­arisme, per la frustració. La nostra preocupaci­ó és que aquesta situació, al contrari de generar un debat seriós sobre el futur, derivi en un conflicte físic.

Vol dir enfrontame­nts als carrers?

Sí, ja en tenim molts senyals. Amb Bolsonaro van sorgir els anomenats clubs de tir: al país n’hi ha centenars. Són llocs on la gent va a disparar. Ja circulen molts vídeos de gent amenaçant les eleccions, amb la cara de Lula a les dianes. Ja hi va haver seriosos problemes de seguretat en diferents mítings i viatges de Lula. S’ha instal·lat un discurs d’odi.

Creu que si Bolsonaro perd hi ha risc de cop d’Estat?

Sí, hi ha perill de cop al Brasil. La cúpula de les Forces Armades va donar suport a Bolsonaro, que sembra dubtes sobre el vot electrònic. Vint anys llargs com a diputat i ara president, i no va passar mai res. Però ara sí que les urnes electròniq­ues no són de fiar! Bolsonaro segueix l’estratègia de Trump: sembra desconfian­ça davant el procés electoral per després denunciar frau i donar un cop. Des que va arribar Bolsonaro hi ha 60.000 militars ocupant càrrecs públics a l’Estat.

I si Bolsonaro perdés, podria acabar a la presó?

Té una pila de processos oberts. Ell i els seus fills. Començant pel cas Marielle Franco: l’assassí era el seu veí i totes les connexions porten a l’assassinat de Marielle. Està acusat de crims ambientals, contra els pobles indígenes, de racisme...

Com s’ho farà Bolsonaro per superar Lula?

Ja va dir moltes vegades que només Déu el traurà de la presidènci­a. La seva estratègia a la primera volta és polaritzar per fidelitzar la seva base i arribar a la segona contra Lula. La seva aposta és reactivar l’antilul·lisme i l’antipetism­e. Potser a la segona volta hi ha alguna mena de canvi d’estratègia i es difonen fake news contra Lula amb l’assessoria de Steve Bannon i els milions d’evangèlics.

L’estratègia de Trump “Bolsonaro sembra desconfian­ça en els comicis per denunciar frau i donar un cop”

Per què augmenta la ultradreta també a Llatinoamè­rica?

Hi ha una crisi de representa­ció en la societat contemporà­nia que entronca amb el discurs antisistem­a. La gent no se sent satisfeta. Hi ha frustració. El perill és el discurs de l’odi. Aquí mateix, Vox ataca Lluís Companys i el tracta de genocida. Atacar símbols de la democràcia i els drets humans i socials és molt perillós.

Per què és remarcable la figura de Pere Casaldàlig­a?

Perquè sempre va ser fidel als sectors més humils, desfavorit­s, exclosos de la societat. I tenia un discurs crític contra un sistema que generava exclusió i plantejava construir una nova societat d’una manera radical però no agressiva. ●

 ?? Miquel González / Shooting ?? Paulo Maldos al maig a la Casa Amèrica Catalunya, a Barcelona
Miquel González / Shooting Paulo Maldos al maig a la Casa Amèrica Catalunya, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain