La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els tres camins que marca el reglament

-

El reglament del Par

■ lament preveu diverses vies per a la situació que es va originar ahir amb el cas de Laura Borràs, que s’asseurà al banc dels acusats per ser jutjada per prevaricac­ió i falsedat documental. Aquesta norma estableix la suspensió automàtica quan s’obre judici oral a un diputat per delictes relatius a la corrupció. Si hi ha dubtes, es pot demanar un informe a la Comissió de l’Estatut dels Diputats, però en aquest cas no és necessari, a parer d’ERC, PSC i la CUP –els tres partits presents a la mesa amb Junts–, i el més probable és que s’apliqui demà. Tots tres grups havien demanat a Borràs que fes un pas al costat, cosa que està recollida a l’article 25.2. Un diputat pot demanar ser suspès de manera temporal si se li obre judici oral. També hi ha una altra via, la del 25.1, que no fa referència a una tipologia concreta de delictes, però sí que estipula que, si un parlamenta­ri va a judici, el ple del Parlament pot votar un informe sobre la seva situació. L’informe s’elabora en aquest cas també a la Comissió de l’Estatut dels Diputats. Les suspension­s són totes provisiona­ls mentre no hi hagi sentència. fora i no té tant de suport entre els militants. Que s’elegeixi un perfil o un altre és rellevant, tant pels equilibris interns com per la imatge que es projecta cap a l’exterior.

Sigui com sigui, Borràs s’asseurà al banc dels acusats en una data encara per determinar i l’acompanyar­an el seu amic Isaías Herrero, a qui suposadame­nt va voler beneficiar fraccionan­t contractes del servei d’informàtic­a quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes. Per a tots dos la Fiscalia demana una pena de 6 anys de presó i 21 d’inhabilita­ció per exercir un càrrec públic. El tercer acusat és Andreu P., que suposadame­nt va elaborar factures que van permetre emmascarar les irregulari­tats i que s’enfronta a una condemna de tres anys de presó i deu d’inhabilita­ció. Malgrat que el

Junts afronta ara el debat sobre la successió de la seva líder al capdavant de la Cambra catalana

La dirigent serà jutjada juntament amb dos acusats més pels delictes de falsedat i prevaricac­ió

jutge també apreciava que Borràs havia comès malversaci­ó i frau, la Fiscalia va desestimar aquests dos delictes.

L’obertura del judici oral arriba després que s’exhaurissi­n les vies de recurs. La seva defensa, a càrrec del penalista Gonzalo Boye, va fer servir aquesta via fins a demanar la recusació. El jutge va rebutjar totes les al·legacions de Borràs i la va acusar de voler obstaculit­zar el procés per retardar l’enjudiciam­ent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain